La imatge de poc més de dues-centes mans alçades sostenint una petita cartolina de color verd —totes elles, de sacerdots, laics, consagrats i joves— va ser, el passat dissabte 8 de juny al matí, una de les més representatives de l’assemblea diocesana promoguda pel Bisbat de Solsona al paranimf de la Universitat de Cervera. Un acte que va acabar aprovant per unanimitat la posada en funcionament del nou pla d’evangelització impulsat pel Bisbat de Solsona per als pròxims quatre anys.
La sessió va començar amb una pregària presidida pel bisbe de Solsona, Francesc Conesa, que va continuar oferint el resultat d’un procés de discerniment que durant tot aquest curs pastoral ha estat coordinat, com a avantsala del pla presentat, per un total de 35 grups formats per membres de parròquies i d’altres realitats eclesials de la diòcesi. Un procés que ha estat elaborat durant els primers mesos del ministeri episcopal de Conesa i que, com reconeix a Flama el vicari general del bisbat, Marc Majà, aglutina “un seguit de resolucions a preguntes en què totes les comunitats ens hem anat interrogant sobre els punts forts i els punts febles de la nostra vida cristiana”.
Majà, que des del 2020 ocupa també el càrrec de rector del Seminari Major de Solsona i, per tant, el de referent per a tots els seminaristes de la diòcesi que es troben al Seminari Interdiocesà de Barcelona, argumenta que el pla per als pròxims quatre cursos té dos eixos transversals, que el sacerdot defineix com “la seva música de fons“, els quals són, d’una banda, la recerca del treball sinodal i la corresponsabilitat de tot el poble de Déu, i, de l’altra, el fet de no deixar d’anunciar la fe. “La lletra d’aquesta música —continua— són els objectius i les accions que cada any, fins al 2028, hem d’aconseguir convertir en aspectes concrets i personalitzats en cada realitat, i no en coses abstractes”.
Comunitats més participatives, obertes i acollidores
“El sentiment dels mossens és fonamentalment positiu, d’esperança i d’engrescament“. És la reflexió que extreu Majà pel que fa a la percepció per part de tot el clergat solsoní en relació amb la seva participació en el nou pla, que proposa, també, accions concretes, com ara avaluar els passos anuals a través d’una trobada diocesana. “Tot i que som un bisbat petit, el treball amb comptagotes fet fins ara ha sigut interessant, cosa que no impedeix que sigui important continuar-lo entre tots i totes”, indica.
Amb la intenció de consolidar comunitats fraternes, vives i missioneres, aquest nou pla solsoní neix amb la missió de passar d’un enfortiment de les comunitats a acabar tenint-ne unes que anunciïn el goig de creure en Jesucrist després de fer-se més participatives, obertes i acollidores, any rere any. La mirada d’aquestes línies a seguir també contempla, per exemple, unir-se en la celebració, en el conjunt de l’Església catalana, de dos grans esdeveniments pròxims: el Mil·lenari de Montserrat i el Jubileu del 2025.
Preguntat per la manera com s’ha viscut des del bisbat solsoní que Francesc Conesa hagi participat en la primera fase de la XVI Assemblea General del Sínode 2021-2024, Majà remarca que això ha permès que solsonins i solsonines poguessin seguir “gairebé minut a minut” tot el que hi va estar passant, sobretot gràcies a les seves conclusions redactades de manera setmanal mentre es va celebrar, “llegides per tots”.
Amb les indicacions de Conesa, aquest nou marc diocesà de quatre anys pot ser comparable a les diverses temporades que necessita un equip de futbol per assolir el seu objectiu de guanyar partits, tal com posava en relleu un dels laics presents en l’assemblea del passat dissabte. “El primer any, enfortim l’equip; el segon, treballem les relacions dins l’equip; el tercer, juguem partits amistosos, i el quart i últim, comencem a jugar els partits de debò”, va comparar. En aquesta lliga, però, cap equip hi perd.