Sortir de l’hàbitat on es mou contínuament, i on és observat per desenes de milers de persones d’arreu del món, no és cap obstacle per a l’expert en filosofia Enric Fernàndez Gel (Barcelona, 1993), acostumat a parlar, des d’un despatx, sobre allò que més li agrada; allò que li crea addicció, que és la filosofia.
Per això, el passat dimarts va tancar la finestra virtual que li proporciona, des del 2016, el seu canal de YouTube, Adictos a la Filosofía, on té 586.000 subscriptors i més de dos-cents vídeos publicats, per trepitjar la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès i tractar una discussió que va encetar el 2006 la filòsofa nord-americana Sharon Street, segons la qual la teoria de l’evolució humana pot veure’s completament oposada a les intuïcions morals bàsiques, “entre les quals pren importància la creença d’un Déu que fonamenti el pensament ètic”. Unes intuïcions, reflexiona aquest divulgador de contingut virtual, que han construït una realitat moral transcendent “i de la qual convé continuar parlant”.
Lluny d’aquest debat i conscient que la filosofia “ha de deixar de veure’s com una àrea de debat que només sigui tractada per experts situats en una mena de torre de marfil”, aquest jove argumenta que la senzillesa amb què també és possible accedir als debats filosòfics que ens interroguen contínuament com a humans és clau per poder fonamentar el coneixement de les societats actuals: “Els joves són filòsofs per naturalesa —manifesta Enric Fernàndez—, i estan completament preparats per enfrontar-se als dubtes i a moltes altres distraccions que no són gaire amigues d’un pensament crític sobre el món”.
Aquesta recerca constant és la que el va empènyer a transportar al món digital la majoria dels seus plantejaments amb un llenguatge planer i, en determinades ocasions, divertit. Un espai que, per a aquest doctor en filosofia i autor d’obres com ara ¿Hay filosofía en tu nevera? (Montena, 2023), és “un mitjà irradiador de debats sobre si hi ha un Déu o si hi ha vida després de la mort que encara té molt camí per recórrer, també per a la mateixa Església catòlica”, manifesta. I, amb tot, que recentment s’hagi canonitzat el primer jove internauta de la història, Carlo Acutis, esperona les noves generacions a viure connectades amb la fe: “No hi ha cap apatia per la qüestió religiosa, sinó més aviat interès; però un interès molt clar per accedir en les discussions, sense por, i plantejar els missatges correctes“, conclou.