Un total de 56 entitats amb presència en el territori diocesà de Barcelona han sigut seleccionades per part d’un jurat i d’un comitè tècnic com a beneficiàries de la primera convocatòria d’ajuts econòmics del Fons d’Acció Social (FAS), creat a finals del 2023 pel Patronat de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família per cofinançar projectes socials sense afany de lucre. Entre els programes premiats destaquen, entre altres, la Llar Pere Oliveras de Càritas Diocesana de Barcelona, la Unitat AIDA de la Fundació Concepció Juvanteny o la Xarxa d’Hospitalitat de la Fundació Migra Studium.
Amb un import a repartir entre totes elles de 2,3 milions d’euros, aquestes ajudes serviran per cofinançar fins al 75% de les despeses generades en projectes que es dediquen, per exemple, a la reinserció social, a l’atenció a les víctimes d’abusos sexuals, a l’acompanyament de les persones grans, o a oferir un suport a les persones que estiguin passant per un càncer. En aquest sentit, cap de les subvencions rebudes superarà els 100.000 euros, tal com posaven en relleu les bases d’aquesta convocatòria. En aquesta primera convocatòria s’ha registrat un total de 650 projectes, dels quals eren elegibles 276.
“Estem encantats per la confiança que ens han donat”
Una de les entitats que van presentar la seva sol·licitud i seran subvencionades pel Fons d’Acció Social és AIS Ajuda a la Infància Sense Recursos, fundada el 2001 per la seva actual presidenta, Maria Lourdes Arqués (Barcelona, 1964), el mateix any que el seu fill, l’Àlex, amb paràlisi cerebral i un dels usuaris d’aquest centre d’atenció a persones que es troben en aquesta situació, celebrava els seus sis anys. “Hem rebut la notícia aquest matí per correu electrònic i estem encantats per la confiança rebuda —valora Arqué—, tot i que m’ha sobtat que no ens hagin dit de moment la quantitat de diners que ens pertocarà”. Totes les entitats que seran subvencionades sabran la quantitat que els pertoca rebre el 14 de juny.
Després de vint-i-cinc anys treballant a Barcelona i d’haver rebut guardons com ara el primer Premi de Voluntariat convocat per la Generalitat de Catalunya el 2021 o la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona, el 2016, Arqué encoratja a totes les entitats que han quedat excloses d’aquesta convocatòria a “continuar treballant per acabar trobant, tard o d’hora, els fruits de tota la seva tasca”. En l’actualitat, són 408 les persones voluntàries que formen part dels projectes que s’impulsen des d’AIS, com ara el que porta per nom “Somnis compartits“, i 285 els usuaris que, de mitjana, se’n beneficien cada any.
“És la primera gran ajuda que hem aconseguit rebre”
Una altra de les entitats que han superat satisfactòriament aquesta selecció és l’Associació Sociocultural Can Mariner 2019, gestora de l’Espai Social Torrent d’en Mariner i situada a poca distància de la Sagrada Família. “És la primera vegada que ens presentem a una convocatòria tan important com la dels Fons d’Acció Social que impulsa la Junta Constructora, i és una gran notícia saber que, gràcies a això, podrem ampliar el nostre projecte“, remarca el seu responsable, Raül Mercadal (Barcelona, 1976).
El projecte amb què es va presentar se centra a oferir propostes familiars a través d’un servei de ludoteca infantil, un espai de criança, així com d’activitats diverses destinades a la gent gran. “Gràcies a aquest suport econòmic, segurament aconseguirem tenir obert el centre més hores durant el dia“, sosté el representant de l’associació, que rep anualment el suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona.
“L’ajuda ens dona molta vida“. És la conclusió a la qual arriba, per la seva part, Vanesa Torras (Barcelona, 1978), responsable de comunicació de la fundació privada Acció Solidària Contra l’Atur, que té quatre treballadors i més d’una quarantena de voluntaris. Tots ells podran veure créixer econòmicament el seu programa dedicat a ajudar persones que es troben a l’atur o en situacions de treball precari per poder crear o consolidar un lloc de treball digne, com ara a través de préstecs sense interessos. “El suport que rebem per part de la Sagrada Família serà vital per a la sostenibilitat de la nostra entitat”, afegeix.
La Fundació Kàlida, que mitjançant el suport emocional proporciona una millora en el benestar i la qualitat de vida de les persones amb càncer i els seus cuidadors, ha rebut amb “molta alegria” la seva assignació en aquesta convocatòria de subvencions econòmiques, tal com argumenta el seu president, Joan Reventós (Barcelona, 1973). Situada al recinte de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, es va crear el desembre del 2015 amb la finalitat de millorar la vida a persones que viuen en situacions excepcionals. “Els diners que rebrem ens permetran fer créixer un projecte tan necessari com aquest, que compta amb donacions privades”, conclou.