Arriba un instrument a les empreses catalanes que permetrà posar llum a les relacions contractuals entre empresaris i treballadors, sigui quina sigui la religió manifestada per aquests últims. Així és com vol que s’instrumentalitzi el vincle professional existent la Direcció General d’Afers Religiosos, promotora d’una guia de 135 pàgines amb què es pretén intervenir en la resolució d’una infinitud de situacions imprevistes i, en alguns casos, borrosament reglades jurídicament en tots els contorns del nostre sistema sociolaboral. Es tracta, a més, de la vuitena guia d’aquestes característiques que publica l’organisme públic en el marc de la col·lecció de documents sobre diversitat religiosa.
Un document elaborat per l’advocat laboralista Albert Toledo en què, d’una banda, s’analitzen i es repassen casos de tota mena relacionats amb el dret fonamental de llibertat religiosa i de consciència a les petites, mitjanes i grans empreses de tots els sectors, públics i privats, i, de l’altra, es donen criteris per evitar-ne conflictes davant possibles escletxes que no es contemplin jurídicament, independentment de la seva transcendència.
De situacions, n’hi ha de tots colors, i en la majoria de casos les més afectades són les comunitats religioses amb més petjada a Catalunya, com la islàmica. Això dona peu, per exemple, a la fórmula que, per l’autor, haurien d’adoptar els empresaris davant el pelegrinatge a la Meca (com a mínim, un cop a la vida) de tots aquells musulmans que desitgin fer-ho; una situació que se satisfaria, tal com esmenta el text, amb un possible període de vacances retribuït que haurien de negociar ambdues parts. O a l’existència de possibles riscos laborals que comporta el dejuni en les persones treballadores que practiquen anualment el ramadà (i que, per causes orgàniques justificades, no rendeixen amb normalitat).