La veu dels infants ressona amb força en una multitudinària festa al Vaticà

file (11)-min
Les proclames de pau s'han fet visibles en nombroses banderes i pancartes dels participants. | 'Flama'

Ni el cansament per un cap de setmana intens —en molts casos, amb llargues hores dins d’un avió— ni les altes temperatures no han estat cap obstacle perquè les desenes de milers de nens i nenes que aquest diumenge han envaït les artèries principals del Vaticà acompanyats dels seus progenitors, de monitors o de religiosos seguissin amb energia la cloenda de la Jornada Mundial dels Nens, a la plaça de Sant Pere. N’han deixat constància les ressonadores respostes que, a l’uníson, el Papa els ha demanat en interpel·lar-los durant la seva catequesi: “Torneu-m’ho a dir perquè no us he sentit bé”, els ha repetit juganerament el pontífex després de formular-los preguntes concretes; això sí, fent créixer els decibels en cada petició.

L’atenció absoluta, però, no ha existit, i de manera natural els infants hi han acabat buscant una distracció. Uns ho feien jugant amb objectes proporcionats per l’organització (entre ells, un llibre infantil escrit en italià i en què el protagonista és un nen), i altres amb banderes dels seus països d’origen i, fins i tot, amb cartolines de diverses mides dissenyades casolanament. “Els nens, per naturalesa, són moguts, i és un risc demanar-los que s’estiguin tanta estona aturats en un únic lloc; a pesar d’això, avui no n’he vist cap jugant amb el telèfon mòbil”, reflexionava una dona italiana que hi ha acompanyat les seves dues filles.

Dos nens del municipi italià de Capaccio Paestum, situat a la regió de Camània. | ‘Flama’

La primera trobada d’aquestes magnituds que té lloc al Vaticà amb nens i nenes (“no recordo haver-ne vist mai cap així, en aquesta ciutat”, ha remarcat l’actor Roberto Benigni en acabar la celebració) ha permès que una immensa majoria dels presents hagin trepitjat per primera vegada en les seves curtes vides la plaça de Sant Pere.

I, també, que hagin pogut veure el Papa en persona. “Sembla més jove aquí, observat directament“, n’ha apreciat un, provinent d’Espanya, que ha arribat d’hora per seure en una de les primeres files. Però a diferència d’ell i del seu grup, han estat molts els que, sense tenir-ne una visió nítida, s’han conformat a veure el Papa argentí a través d’una de les pantalles laterals.

Diverses famílies han pogut seguir l’eucaristia del Papa a través de les pantalles de la plaça. | ‘Flama’

Una jornada internacional amb gran presència turística

A ple migdia, la massiva assistència de participants en aquesta jornada ha generat grans aglomeracions que han acabat fusionant-se a unes altres —formades principalment per turistes— al llarg de tota la Via della Conciliazione, el principal accés a la plaça de Sant Pere. Grups, parelles i famílies visitant el Vaticà que, desconeixent la celebració de la Jornada Mundial dels Infants, s’han sumat a una festa multitudinària que ha tornat a demostrar l’interès del Papa per fer que els més petits esdevinguin futurs constructors d’un món sense guerres.

La guàrdia suissa ha estat l’encarregada de coordinar els accessos al perímetre principal. | ‘Flama’

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia