El proper divendres 24 de març tindrà lloc a Palerm, Sicília, una nova audiència del judici contra l’exministre de l’Interior —ara Ministre de Transports— Matteo Salvini, acusat del segrest de persones i omissió d’actes oficials. Va ser l’ONG catalana Open Arms qui va portar el polític italià davant dels tribunals per bloquejar el desembarcament del vaixell Open Arms a l’Illa de Lampedusa a l’agost de 2019 amb 83 persones migrants a bord.
La nova vista d’un judici que està resultant llarg, car i tediós a l’ONG catalana arriba en un moment clau, pocs dies després de dos nous naufragis que han commocionat l’opinió pública i que ha posat sobre la taula de nou el terrible drama humanitari dels milers de morts i desapareguts al Mediterrani Central durant la darrera dècada. La nova audiència, en la qual a més de Salvini també declararan comandaments de l’Armada italiana, l’exportaveu de la Guàrdia Costanera i un contraalmirall retirat, serà un moment oportú per determinar què estableix la Llei que regula el salvament marítim, quines han sigut i són ara les obligacions dels governs i dels vaixells al mar, així com també les deficiències i ineficiències que segueixen caracteritzant la conducta de les autoritats competents.
“Ja no es tracta de la manca de principis i de valors humans, ni del grau de manipulació d’alguns mitjans de comunicació. És important deixar clar la condició d’alguns polítics reincidents que tenen evidents responsabilitats sobre les darreres morts”, ha manifestat el director de l’ONG, Òscar Camps. No en va, tal com assegura l’entitat, durant aquells dies d’agost en què l’Open Arms va estar bloquejat al port de Lampedusa, un submarí de l’Armada Italiana que es trobava a prop del vaixell català durant les primeres operacions de rescat que va fer, es va limitar a filmar l’operació amb finalitats que es desconeixen, enlloc de donar suport en les tasques de salvament.
Òscar Camps i la seva ONG compten amb la complicitat del papa Francesc i de la Santa Seu en aquest afer. El socorrista valora el fet que Bergoglio sigui l’únic cap d’estat que s’ha pronunciat obertament contra les polítiques migratòries de la UE i d’Itàlia; i reconeix que qualsevol persona que alci la veu com fa Francesc davant de dirigents com Orban, Bolsonaro, Putin o Trump, té el seu suport com a director d’Open Arms. Per això des de l’ONG no dubten a parlar i fer coses plegats amb la Santa Seu, com ara dur a terme algunes missions recomanades per Migrants i Refugiats, la secció del Dicasteri [ministeri] per al Servei del Desenvolupament Humà Integral que va posar en marxa el Papa després de la trobada que va tenir amb l’ONG.
En els dies previs a aquesta nova audiència, que coincideix amb la publicació de la Santa Seu del Missatge amb motiu de 109ª Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, Camps i el seu equip esperen que el judici sigui “una oportunitat per jutjar aquests anys foscos de la història democràtica europea”.