Jaume Aymar, guanyador del Premi Mounier: “El dedico al jesuïta Josep Maria Coll”

cropped-fav.png
Jaume Aymar, en el moment de recollir el premi. | 'Catalunya Cristiana'

El sacerdot i historiador Jaume Aymar (Barcelona, 1957) va recollir el passat dijous a sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona el Reconeixement Emmanuel Mounier 2024. Va dedicar el guardó al jesuïta Josep Maria Coll i Alemany (1934-2017), que va ser una de les persones que més el va influir des del punt de vista eclesial i acadèmic.

Durant el seu discurs d’agraïment, Aymar també va reflexionar sobre la ratio studiorum (en català, “el pla d’estudis”) que Coll va voler impulsar per tal de modificar el neotomisme present en les facultats de filosofia i incloure-hi les teories personalistes defensades prèviament per Emmanuel Mounier (1905-1950).

Jaume Aymar, el passat mes d’abril a Barcelona. | ‘Flama’

En aquest sentit, l’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya (IEMC) —convocant del guardó obtingut per Aymar, juntament amb la Facultat de Filosofia de Catalunya— ha sigut l’entitat que “ha posat les bases”, segons el sacerdot, per recuperar un dels projectes acadèmics que Coll no va poder acabar abans de morir. Es tracta d’un treball dedicat a la filosofia personalista, considerada per a aquest eclesiàstic nascut a Barcelona com “una veritable revolució econòmica i moral que va inspirar, fins i tot, el Concili Vaticà II”.

Un corrent filosòfic que, per a Albert Llorca, vicepresident de l’IEMC, posa l’accent en la persona, així com en la seva dignitat. “Per tant, és un moviment que se centra en l’alteritat”, va destacar Llorca durant l’acte de lliurament del premi, en què Joan Lluís Pérez Francesch, president d’aquesta entitat, va repassar la trajectòria del guardonat, al qual el jurista va agrair la feina incansable que continua fent “al servei de la bondat, el bé i la bellesa”.

Una trajectòria lligada a la comunicació, la divulgació i la recerca

Jaume Aymar ha estat rector de la parròquia de Santa Maria de Badalona i director del setmanari Catalunya Cristiana i de l’emissora Ràdio Estel. Doctor en història de l’art, ha exercit com a professor en diversos centres universitaris de Catalunya i com a degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull (URL). 

En les edicions anteriors, el guardó Emmanuel Mounier s’ha concedit a Arcadi Oliveres (2011); al pare Manel Pousa (2012); a Teresa Losada (2013); a José Ignacio González Faus (2015); a la Fundación Vicente Ferrer (2016); a Josep Maria Monferrer (2017); a la Comunitat de Sant Egidi (2018); a Victòria Molins (2019); a la Cooperativa l’Olivera (2021), a Xavier Puigdollers (2022), i a la Fundació El Xiprer (2023).

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia