Des del 1977, el capellà Joan Roig (Felanitx, 1940) ha compaginat les seves dues grans passions, la sacerdotal i la de gogista, des de la rectoria d’Ulldemolins, al Priorat, des d’on ha desplegat una intensa activitat pastoral, solidària, cultural i artística, tot involucrant-se en la vida social del poble. En aquesta localitat, a més, és conegut per la seva tasca d’ajuda a persones drogodependents, a les quals obre el camí per a la seva rehabilitació. Arran d’això, el municipi el nomenarà, el pròxim 18 de maig, fill adoptiu.
L’acte, que se celebrarà al Centre Cívic d’Ulldemolins a les 11:00 hores, retrà homenatge a la figura de Roig, qui posteriorment serà l’encarregat de presidir la inauguració d’una plaça amb el seu nom. Un nom, de fet, associat a una nombrosa quantitat de produccions gogístiques des de la seva joventut, quan va dedicar els seus primers goigs a la Mare de Déu dels Fadrins de la localitat mallorquina de Felanitx. Des d’aleshores, han sigut més de tres-cents els goigs (amb una constant aproximació a l’estil marià) que Roig ha dedicat, de manera inèdita o arranjant-los, a advocacions d’arreu dels Països Catalans, molts d’ells publicats a l’antologia Els goigs del poeta i gogista Mn. Joan Roig i Montserrat (Gogistes Tarragonins, 2008), prologada per l’escriptor Albert Manent (1930-2014).
Entre les desenes de publicacions d’aquest prevere destaquen, a més, quatre llibres, com són Els camins de terra (Impremta Roig-Campos, 1973), prologat pel poeta i novel·lista mallorquí Blai Bonet; l’edició de l’Obra poètica de Mn. Bartomeu Barceló (Impremta Roig-Campos, 1974); Pau i Fructuós. Oratori (Gogistes Tarragonins, 2009), que va ser musicat pel compositor Valentí Miserachs, i Nadal, crit de llum (Ganzell edicions, 2015), el qual va comptar amb el pròleg escrit pel sacerdot i poeta Climent Forner.
Especialista en ceràmica, ex-libris, bibliofília i icones
Joan Roig va estudiar al seminari dels pares paüls de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. Després de ser ordenat sacerdot a Barcelona el 1966, va exercir el seu ministeri, com a paül, al Port de Sagunt, a la província de València. Posteriorment, va deixar l’orde de la Congregació de la Missió per tal d’incardinar-se com a prevere a l’Arxidiòcesi de Tarragona, on va continuar el seu ministeri, primer a la Nou de Gaià i després als municipis d’Ulldemolins, Albarca, Capafonts, Prades i Vilanova de Prades. Roig també s’ha especialitzat en altres arts com ara la ceràmica, els ex-libris, la bibliofília i les icones, més enllà dels goigs.