Les mans que han dipositat el seu vot aquest 12 de maig en moltes de les nou mil urnes repartides per tota Catalunya també han estat les de persones que cada dia porten la paraula del Senyor arreu de les seves diòcesis. Des de sacerdots i diaques fins a religiosos i religioses de tots els ordes presents arreu del territori, passant per laics i laiques —que, des de múltiples posicions, aporten el seu gra de sorra en el si de l’Església catalana— han expressat democràticament la seva voluntat entre els més de cinc milions set-cents mil electors que han estat cridats a les urnes en les eleccions al Parlament.
Un dels més matiners a fer-ho era el mossèn manresà Joan Torra, rector de la parròquia de Sant Pere de Vacarisses, al Vallès Occidental, i prorector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP). Uns vint minuts després que obrissin les portes del seu col·legi electoral, situat al CEIP Pau Casals d’aquesta localitat de la diòcesi de Vic, Torra deixava la feina enllestida per anar, tal com explicava als membres de la mesa electoral, “a tocar campanes i a celebrar la missa dels diumenges“, a dos quarts d’onze del matí.
Jornades electorals com aquesta també es converteixen en dies en què monjos i monges, fàcilment reconeixibles pel seu hàbit religiós, formen part de cues per arribar a les seves corresponents meses. “Però alguns monjos, com els de Montserrat, prefereixen votar per correu uns dies abans per evitar ser ‘caçats’ fotogràficament“, apunta una monja del Monestir de Sant Benet de Montserrat. A ells els pertoca votar a Monistrol de Montserrat i, a elles, a Marganell, on fins i tot han ocupat la responsabilitat de presidir-hi la mesa electoral. “Les germanes més grans —continua— sempre decideixen votar per correu”.
Uns altres monjos, els que es troben vivint al Monestir de Santa Maria de Poblet, sí que han acudit al Centre Cívic de Vimbodí i Poblet, tal com fan de manera habitual. Per bé que fra Octavi Vilà, fins fa poques setmanes abat del cenobi, va decidir votar per correu, uns altres monjos decidien votar presencialment. Ho feien, de fet, en les seves segones votacions en menys d’un mes —el passat 22 d’abril van haver de votar, a la sala capitular del monestir, el seu nou abat, títol que va recaure en fra Rafel Barruè. Aquest monjo i altres com ara fra Lluc Torcal acudien a les urnes durant el migdia d’aquest diumenge.
Al Mercat Galvany de Barcelona, ubicat al barri de Galvany, del districte de Sarrià-Sant Gervasi, era on votava Alberto Para, rector de les parròquies Patriarca Abraham i Sant Francesc d’Assís de Barcelona, i director del Secretariat Diocesà de Catequesi d’aquesta diòcesi. Aquest diumenge s’ha trobat que la quarantena de feligresos que acostumen a participar en les seves eucaristies hi acudien amb el sobre a les mans. “Alguns altres, fins i tot, ja venien amb els deures fets i havien votat abans de la missa“, afegeix.
També a Barcelona, però al barri de Gràcia —a tocar de la basílica de la Sagrada Família— el paisatge electoral es difuminava amb la presència de turistes provinents d’arreu del món. A l’institut Montserrat Roig d’aquest barri era on votava la religiosa i activista social Victòria Molins, a primera hora de la tarda.
Per la seva part, el teòleg i rector de la parròquia de Calella, Cinto Busquet, es desplaçava després de dinar a l’Escola Pia d’aquesta localitat de la comarca del Maresme per dipositar el seu vot en aquestes eleccions catalanes.
“És un dels dies que menys motivada he anat a votar”
En un col·legi electoral del barri de les Escodines, el més antic de la ciutat de Manresa, és on ha acudit amb el seu vot Sor Lucía Caram, monja dominica contemplativa i activista cristiana. Ho feia, a més, acompanyada d’altres monges del convent de Santa Clara d’aquesta localitat de la diòcesi de Vic. “He anat poc motivada i tinc una gran decepció cap a la política; més encara pel mercadeig que existeix quan es fan aliances”, manté la religiosa.