Arriba una nova Jornada Mundial de les Comunicacions Socials marcada pel “desafiament ètic” de la intel·ligència artificial

cropped-fav.png
Intel·ligència artificial. | Gerd Altmann - Pixabay

Aquest diumenge 12 de maig, coincidint amb la solemnitat de l’Ascensió del Senyor i les eleccions al Parlament de Catalunya, l’Església celebrarà un any més la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials sota el lema “Intel·ligència artificial i saviesa del cor: per a una comunicació plenament humana”.

Amb motiu d’aquesta commemoració, que enguany arriba a la seva 58a edició, el papa Francesc adverteix en el seu missatge com la intel·ligència artificial “està modificant radicalment la informació, la comunicació i alguns dels fonaments de la convivència civil”, i planteja l’interrogant si aquesta nova tecnologia acabarà construint “noves castes basades en el domini de la informació” o si, per contra, portarà “més igualtat promovent una informació correcta”.

Conscient del perill i de l’oportunitat que representa al mateix temps la intel·ligència artifical, el pontífex fa una crida qüestionar-se sobre el desenvolupament teòric i l’ús pràctic d’aquests nous instruments de comunicació i de coneixement. “Grans possibilitats de bé —diu— acompanyen el risc que tot es transformi en un càlcul abstracte que redueixi les persones a meres dades, el pensament, a un esquema, l’experiència, a un cas, el bé, al benefici, i sobretot que acabem negant la unicitat de cada persona i de la seva història, dissolent la concreció de la realitat en una sèrie de dades estadístiques”.

Una eina “al servei de la dignitat humana”

Per la seva banda, la Comissió Episcopal per a les omunicacions socials, de la qual és membre, entre altres, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, també han escrit un missatge amb motiu d’aquesta jornada.

En el text, els prelats conviden a reflexionar sobre la intel·ligència artificial des de dos vessants: per una banda, el que concerneix la dignitat humana, ja que es tracta d’una tecnologia que “afecta les persones i ha de tenir a l’ésser humà i la seva dignitat en el centre”. Per una altra, sobre la seva repercussió en l’àmbit de la comunicació. Un camp, en el qual la intel·ligència artificial “pot ser una oportunitat però també un risc”.

Així, i en sintonia amb el papa Francesc, els bisbes incideixen a posar a l’ésser humà en el centre de la comunicació: “La intel·ligència artificial —asseguren— ha de ser alliberada de biaixos ideològics, polítics, d’eficiència econòmica, que expulsen a l’ésser humà del centre de l’activitat de comunicació”.

En aquest sentit, destaquen que el biaix d’humanitat és “l’únic factor indispensable” en una intel·ligència artificial socialment responsable, al servei de la dignitat de l’home i del món actual. “La intel·ligència artificial no sols ha de respectar i protegir la dignitat humana sinó que ha d’assentar-la i enfortir-la”, assenyalen.

Abans de finalitzar el seu missatge, també adverteixen que “tota comunicació és, de manera especial en aquest temps, un dels elements claus per a la fortalesa de les democràcies“. Per això, insten a “protegir aquest dret constitucional a comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió, dels poders econòmics i polítics, que tantes vegades desitgen limitar-lo”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia