Acollida, drets i convivència: les propostes de Migra Studium davant les eleccions al Parlament

cropped-fav.png
L'espai interreligiós de la Fundació Migra Studium.

Possibilitar processos d’arrelament i facilitar l’assoliment dels requisits per fer-los efectius; garantir l’accés a drets bàsics de les persones en situació administrativa irregular; evitar discriminacions en l’accés i ús i serveis i espais i reconèixer la diversitat cultural i religiosa de la societat com una riquesa i oportunitat per a construir una societat més inclusiva.

Aquestes són els principals eixos del document que, amb motiu de les eleccions al Parlament del pròxim 12 de maig, ha redactat la Fundació Migra Studium amb 20 propostes per ajudar a avançar en acollida, exercici de drets i convivència a Catalunya.

L’entitat, que té seu al barri Gòtic de Barcelona i forma part de la xarxa Servei Jesuïta a Migrants, estructura el text a partir dels tres àmbits en què desenvolupa la seva activitat diària: l’acollida, els drets i la convivència.

En relació amb l’acollida, plantegen, entre altres mesures, agilitzar l’homologació de títols de l’estranger; generar projectes que facilitin la contractació i l’accés al mercat laboral i exigir a les oficines d’estrangeria que possibilitin cites i accelerin els processos de resolució d’expedients.

Pel que fa a l’exercici dels drets i l’antiracisme, Migra Studium proposa fer efectiva l’accessibilitat a tràmits de persones que no dominen la llengua, no tenen competències digitals suficients o que els han de fer amb passaport per no disposar de NIE; també demana garantir la formació en antiracisme de les persones que treballen en l’administració o per a ella a través d’empreses proveïdores de serveis.

Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. | Migra Studium

Reconèixer la diversitat social

Finalment, en l’àmbit de la diversitat, la convivència i la contrucció de la societat, l’entitat jesuïta suggereix propostes com ara generar espais i iniciatives de formació i diàleg interconviccional, interreligiós i intercultural que tinguin per objectiu trencar estereotips i promoure la convivència; incitar la participació política de les persones racialitzades i col·lectius d’immigrants i la presència de persones d’origen divers a tots els àmbits de l’administració.

Migra Studium treballa des de l’any 2003 per garantir l’exercici de drets de les persones immigrants a Barcelona, especialment aquelles que es troben en situació administrativa irregular, acompanyant-les en el camí cap a la regularització.

Segons apunta l’entitat en el document, l’any 2023, més de 1.200 persones van participar en els seus projectes d’acollida i formació, assessorament jurídic, acompanyament residencial o visites al CIE de la Zona Franca i, quasi 4000 en accions educatives i de sensibilització.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia