“El que ha passat durant els darrers sis mesos ha demostrat clarament la inevitabilitat de la ‘solució dels dos estats’. No hi ha més alternativa als dos estats que la continuació de la guerra“. Aquesta és la principal conclusió del cardenal Pierbattista Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem, quan es compleixen dos-cents dies d’una guerra sagnant que té com a epicentre Gaza, però que afecta a altres territoris palestins ocupats i amenaça de desbordar-se per tot el Pròxim Orient.
En una entrevista concedida des de Jerusalem als mitjans vaticans, el patriarca llatí reconeix que al llarg d’aquests mesos ha experimentat una creixent necessitat d’escoltar. “Saber llegir els temps a la llum de l’evangeli és la tasca prioritària d’un pastor, i això només es pot fer a través d’una escolta de 360 graus”, assegura el purpurat, que reconeix també “la gran necessitat d’escolta” que té el poble a Terra Santa, on “cada un té el seu relat, el seu patiment, que lamenta no ser prou escoltat, comprès i consolat”. “Avui, més que mai, la primera forma de caritat aquí és l’escolta”, reflexiona Pizzaballa.
En aquest sentit, el patriarca de Jerusalem subratlla també la importància del diàleg entre els líders de les diferents religions de la regió i assegura que “escoltar els seus raonaments sense idees preconcebudes no significa compartir–les, però és important perquè si la gent veu que els líders parlen entre ells, se sent inclinada a fer el mateix”.
La importància del diàleg interreligiós
Pocs dies després de l’inici de la Pasqua jueva i la fi del Ramadà, Pizzaballa recorda que les festes religioses són una ocasió important per reconèixer-se mútuament i dialogar. “No calen grans discursos, n’hi ha prou amb menjar i beure junts per fer caure els murs que ens separen. Un sopar junts pot fer més que una conferència o un document sobre el diàleg interreligiós”, adverteix el purpurat.
En un altre dels moments de l’entrevista, el cardenal argumenta que cal intentar comprendre el que tenen en comú els pobles que habiten Terra Santa, en lloc d’allò que els divideix. “Certament, tenim dolor en comú. Però no podem quedar-nos aquí. El que realment ens preocupa a tots ara és la falta de perspectives. Cosa que no significa plantejar hipòtesis abstractes sobre el futur, sinó comprendre quins són els elements constitutius de les nostres identitats i comprendre com aquestes identitats poden coexistir, sinó interpenetrar-se”, reflexiona.
“No es pot tractar el conflicte com un derbi futbolístic”
Sobre els avenços que es van produir en el passat per a la pau entre Israel i Palestina, Pizzaballa cita els acords d’Oslo i reconeix que van ser promoguts per persones “valentes”, però destaca que van sorgir des de dalt. “Ha arribat el moment d’invertir la direcció i iniciar un camí que vagi, en canvi, des de baix cap a dalt. Serà esgotador, però no hi ha un altre camí”, sentencia.
En relació amb la visió que hi ha del conflicte des d’Occident, el cardenal assenyala que la lectura que es basa en una lectura polaritzada. “Això —diu— a més de ser perjudicial, és extremadament insensat, perquè les raons del conflicte són molt complexes, estratificades al llarg de dècades“. Per aquesta raó, Pizzaballa considera un error tractar el conflicte palestino-israelià com un “derbi futbolístic”. “Fins i tot en Occident és necessari parlar els uns amb els altres, documentar-se. A més, és clar, de pregar insistentment per la pau”, rebla.
La comunitat cristiana de Gaza
Finalment, preguntat per la situació dels pocs més de 500 cristians que en aquests moments es troben refugiats a la parròquia de la Sagrada Família de Gaza, Pizzaballa comenta que el dia anterior hi van arribar dos camions plens d’aliments i “per fi poden menjar alguna cosa més substanciosa”. Malgrat tot, reconeix que la situació continua sent difícil a causa de l’equilibri psicològic, que trontolla després de sis mesos tancats en el complex parroquial.
“Tots ells han de participar en alguna mena de treball pel bé de tota la comunitat, i això és important perquè així es distreuen de pensar en el seu estat actual, en els perills als quals s’enfronten i en el record dels quals no el van aconseguir”, apunta el cardenal, que revela també com en els darrers dies, molts dels feligresos no han pogut aguantar més la situació i s’han desplaçat cap al sud i han abandonat la Franja a través del pas de Rafah. “Han hagut d’endeutar-se molt per a poder sortir”, revela Pizzaballa.
En aquest context, el cardenal remarca “el valor i la dedicació” de les tres monges de la Mare Teresa, que no han deixat d’atendre en cap moment els nens discapacitats. “Espero que aviat se’ns permeti arribar fins a aquests germans i germanes nostres i portar-los personalment l’ajuda que necessiten”, conclou.