‘Pla de resposta i implementació de l’informe del Defensor del Poble sobre abusos sexuals en l’àmbit de l’Església Catòlica i el paper dels poders públics’. Així s’anomena el pla del Ministeri de Presidència per indemnitzar les víctimes d’abusos sexuals per part de l’Església, especialment en els casos més prescrits, i que s’espera aprovar aquest dimarts al Consell de Ministres.
Un pla que assumeix bona part de les recomanacions de l’Informe del Defensor del Poble, i que s’aprova sense que Ángel Gabilondo hagi pogut presentar-lo davant la Cambra Baixa. Un pla que no es va comentar, més que succintament, a la reunió que el passat dijous van mantenir el ministre Félix Bolaños i el president de la CEE, Luis Argüello, i que ja va avançar aquest cap de setmana El Periódico. Avui, ho avança també El País. “Parlem, en general, de les víctimes“, apunten des de la CEE.
Què busca aquest pla? Reparar integralment les víctimes, especialment aquelles els casos de les quals hagin prescrit i, també, en el cas “no desitjable” que l’Església es negui a fer-ho. Així, el document adverteix la importància que “la reparació no depengui de les decisions de les diverses entitats religioses o de professionals contractats per elles, a causa dels perills que comporten desigualtat, arbitrarietat, opacitat i encobriment i que han format part de les dinàmiques de l’abús”.
Per això, s’han previst dos escenaris: el primer, amb la col·laboració de l’Església; el segon, sense. En el primer cas, s‟apunta a la creació d‟un òrgan mixt entre l’Estat i l’Església per assumir les compensacions en aquells casos on no es puguin reclamar responsabilitats penals o civils per la mort del victimari. Un òrgan independent, integrat per especialistes i de caràcter temporal que tindria com a finalitat la reparació de les víctimes. En aquest cas, seria l’Església qui es fes càrrec “de la totalitat o la part substancial de les compensacions i facilitaria altres elements de reparació simbòlica”.
Al segon escenari, es parla d’“un procés administratiu” que reconegui la condició de víctima i “les mesures reparadores que siguin adequades”, en col·laboració entre les diferents administracions. El període inicial de vigència del pla serà entre el 2024 i el 2027.
Alhora, es parla d‟actes de reconeixement del dolor de les víctimes, així com impulsar l‟ús de les Oficines d‟Assistència a les Víctimes del Delictes (OAVD) per acollir aquestes persones. Fins ara, només hi ha hagut oficines diocesanes, a més de la impagable feina de les associacions de víctimes que, almenys fins ahir, no coneixien el text que avui s’aprovarà.
Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital‘.