Francesc demana ajuda humanitària per a Gaza i reclama un intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna

cropped-fav.png
Francesc, aquest diumenge al balcó central de la basílica de Sant Pere. | Vatican Media

En una benedicció “A Roma i al món” carregada de missatges per a tota la humanitat, el papa Francesc va tornar a erigir-se aquest diumenge en una veu global indiscutida en el seu reclam de pau veritable per al món. Així, des del balcó central de la Basílica de Sant Pere, i davant 60.000 fidels, va lamentar les “pesades roques” de l’actualitat i, en concret, va demanar un “intercanvi general” de presoners entre Ucraïna i Rússia, va reclamar al govern d’Israel que permeti l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza i va renovar la seva petició perquè el grup Hamàs alliberin els ostatges segrestats el 7 d’octubre.

Un Papa ferm i renovat després d’haver-se saltat el Via Crucis del divendres per cuidar la seva salut va emmarcar la seva benedicció ‘urbi et orbi’ en les “roques pesades” que, com la gran pedra que havia segellat la tomba de Jesús, afligeixen a la humanitat i tanquen les seves esperances: “la roca de la guerra, la roca de les crisis humanitàries, la roca de les violacions dels drets humans, la roca del tràfic de persones, i altres més”. 

En particular, i, en primer lloc, el Papa es va dirigir “a les víctimes de tants conflictes en curs en el món, començant pels d’Israel i Palestina, i Ucraïna”. 

Uns 60.000 fidels han presenciat la benedicció ‘Urbi et orbi’ al Vaticà. | Vatican Media

Intercanvi de presoners

“Que Crist ressuscitat obri un camí de pau per a les martiritzades poblacions d’aquestes regions. Alhora que convido a respectar els principis del dret internacional, faig vots per un intercanvi general de tots els presoners entre Rússia i Ucraïna: tots per tots!”, va llançar, en una demanda inèdita per poder fer un pas concret darrere de la fi del conflicte iniciat el 24 de febrer de 2022.

“A més, reitero la crida perquè es garanteixi la possibilitat de l’accés d’ajuda humanitària a Gaza, exhortant novament al ràpid alliberament dels ostatges segrestats el passat 7 d’octubre i a un immediat alto el foc en la Franja”, va reclamar el Papa després.

En aquest marc, Francesc va sostenir: “No permetem que les hostilitats en curs continuïn afectant greument la població civil, ja per si mateix extenuada, i principalment als nens”. “Quant patiment veiem en els seus ulls”, va lamentar el pontífex enfront dels milers de fidels que van seguir la benedicció des de la Plaça Sant Pere. 

Una vegada més, davant el soroll de les armes que ressona cada vegada més a prop, el Papa va asseverar que “la guerra és sempre un absurd i una derrota“. “No permetem que els vents de la guerra bufin cada vegada més fortes sobre Europa i sobre el Mediterrani”, va advertir, al mateix temps que va reclamar “que no se cedeixi a la lògica de les armes i del rearmament”, ja que “la pau no es construeix mai amb les armes, sinó allargant la mà i obrint el cor”.

“La guerra és sempre un absurd i una derrota”, ha advertit Francesc. | Vatican Media

Un món plagat de guerres

En el seu repàs pels principals conflictes oberts arreu del món, el Papa va cridar a no oblidar-se de Síria, “que fa catorze anys que pateix les conseqüències d’una guerra llarga i devastadora” en la qual “moltíssims morts, persones desaparegudes, tanta pobresa i destrucció esperen respostes per part de tots, també de la Comunitat internacional”.

“La meva mirada es dirigeix avui de mode especial al Líban, afectat des de fa temps per un bloqueig institucional i per una profunda crisi econòmica i social, agreujats ara per les hostilitats a la frontera amb Israel. Que el Ressuscitat consoli a l’estimat poble libanès i sostingui a tot el país en la seva vocació a ser una terra de trobada, convivència i pluralisme”, va continuar després.

Ja en un conflicte que preocupa cada vegada més a Europa, el Papa va recordar “en particular a la regió dels Balcans occidentals, on s’estan fent passos significatius cap a la integració en el projecte europeu”. “Que les diferències ètniques, culturals i confessionals no siguin causa de divisió, sinó font de riquesa per a tota Europa i per al món sencer”, va demanar el pontífex en aquest punt.

En una benedicció en la qual va clamar a més per la fi dels conflictes entre Armènia i l’Azerbaidjan, així com per la pau per a Haití i pel poble Rohingya i la fi dels enfrontaments oberts en països d’Àfrica com República Democràtica del Congo i Moçambic, el Papa va resar a més per a “que Crist ressuscitat obri un camí d’esperança a les persones que en altres parts del món pateixen a causa de la violència, els conflictes i la inseguretat alimentària, com també pels efectes del canvi climàtic”. 

Francesc ha recordat totes les amenaces que afronten els infants d’avui. | Vatican Media

Consol a les víctimes de tot terrorisme

“Que doni consol a les víctimes de qualsevol forma de terrorisme. Resem pels que han perdut la vida i implorem el penediment i la conversió dels autors d’aquests crims”, va ser la seva comanda.

Més enllà dels conflictes, el Papa va recordar també als migrants i a “tots aquells que estan travessant un període de dificultat econòmica, brindant-los consol i esperança en els moments de necessitat”. 

“Que Crist guiï a totes les persones de bona voluntat a unir-se en la solidaritat, per a afrontar junts els nombrosos desafiaments que concerneixen les famílies més pobres en la seva cerca d’una vida millor i de la felicitat”, va desenvolupar.

Abans de renovar la seva condemna al “flagell” del tràfic de persones, Francesc es va aturar de manera especial en totes les amenaces que afronten els infants d’avui. “Quants infants ni tan sols poden veure la llum? Quants moren de fam o per manca de cures essencials o són víctimes d’abusos i violència? Quantes vides es compren i es venen pel creixent comerç d’éssers humans?”, es va preguntar.

En la seva dotzena Pasqua com a Papa, Francesc va recordar així els camins que només Déu va poder obrir, confiat que ara sigui la humanitat qui s’esforci en ells: “El camí de la vida enmig de la mort, el camí de la pau enmig de la guerra, el camí de la reconciliació enmig de l’odi, el camí de la fraternitat enmig de l’enemistat”.

Article d’Hernán Reyes publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia