Vigília Pasqual: Francesc convida a fixar la mirada en Jesús per a eludir “els esculls de la mort”

cropped-fav.png
Francesc imparteix la benedicció apostòlica en la basílica de Sant Pere. | Vatican Media

Eludir “els esculls de la mort” que, com a làpides, tapen l’entrada als cors. Aquest va ser un dels missatges centrals llançats aquest pel papa Francesc en la seva homilia de la Solemne Vigília Pasqual del Dissabte Sant, que va presidir en la basílica de Sant Pere, en un ritu que va començar en l’ampli atri de la mateixa amb la benedicció del foc i la preparació del ciri pasqual, que després va ser conduït en processó cap a l’altar, i al qual va seguir la litúrgia de la Paraula i la litúrgia Baptismal, durant la qual Francesc va administrar els sagraments de la iniciació cristiana a vuit neòfits. 

Va començar el Papa mostrant l’angoixa de les dones que anaven al sepulcre amb la imatge d’aquella pedra sepulcral en les seves ments, una pedra que, pensaven, “representa el final de la història de Jesús, sepultada en la foscor de la mort”, alguna cosa que “ens pot succeir també a nosaltres”.

“A vegades —va apuntar Francesc seguint amb aquesta imatge- sentim que una làpida ha estat col·locada pesadament en l’entrada del nostre cor, sufocant la vida, apagant la confiança, tancant-nos en el sepulcre de les pors i de les amargors, bloquejant el camí cap a l’alegria i l’esperança. Són els ‘esculls de mort’”.

Uns esculls que trobem en tantes situacions, entre elles, va assenyalar, “en els murs de l’egoisme i de la indiferència, que repel·leixen el compromís per construir ciutats i societats més justes i dignes per a l’home; en tots els anhels de pau infringits per la crueltat de l’odi i la ferocitat de la guerra”.

La Resurrecció va obrir una nova pàgina

No obstant això, el Papa va convidar a mirar cap a Jesús, la pedra sepulcral del qual va ser remoguda, i “ressuscitat pel Pare en la seva carn, que també és la nostra amb la força de l’Esperit Sant, va obrir una pàgina nova per a la humanitat”.

“Des d’aquell moment, si ens deixem portar de la mà per Jesús, cap experiència de fracàs o de dolor, per més que ens fereixi, pot tenir l’última paraula sobre el sentit i el destí de la nostra vida. Des d’aquell moment, si ens deixem aferrar pel Ressuscitat, cap derrota, cap sofriment, cap mort podrà detenir el nostre camí cap a la plenitud de la vida”, va assenyalar el pontífex en l’homilia.

“Mirem-lo a Ell i demanem-li que la potència de la seva resurrecció aparti les roques que oprimeixen la nostra ànima. Mirem-lo a Ell, el Ressuscitat, i caminem amb la certesa que en el rerefons fosc de les nostres expectatives i de la nostra mort està ja present la vida eterna que Ell va venir a portar”, va demanar Francesc en una de les cerimònies més llargues del ritu catòlic, la que prepara per a passar de les tenebres a la llum.

Article de José Lorenzo publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia