A casa de Gabriel Molina (Tarragona, 1962), aquesta Setmana Santa no es parla de cap altra cosa que no sigui el misteri de la Mare de Déu de la Soledat. Tant ell com les seves dues filles, la Marina i la Neus, així com el seu gendre, el Jaume, formen part de la congregació que s’encarrega, des del 1875, de posar en relleu, a través de la seva imatge, la immensa soledat de Maria. Membre de diversos misteris de la Setmana Santa després de 33 anys consecutius —una xifra, enguany, força simbòlica per a ell, en tractar-se de l’edat amb què va morir Jesús—, diu que la Processó del Sant Enterrament de Tarragona, del Divendres Sant, és “un moment per fer un salt en el temps i endinsar-se de ple en la història de Jesús”.
L’escenificació creada en aquest esdeveniment religiós, amb prop de 4.000 persones vinculades directament i indirectament, ha estat determinant per rebre la categoria d’Element patrimonial d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya, l’any 2010, i per, ser, segons Molina, “una explosió de sentiments enmig dels carrerons de la part alta de Tarragona, capital de la província romana Hispania Citerior i, per tant, una antiga ciutat romana que manté viva aquesta essència històrica un cop l’any“. Organitzada per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, tretze confraries hi portaran una vintena de passos, cadascun dels quals amb la seva pròpia història.
Una quarantena d’homes formen part de la congregació de la qual forma part Molina. “Ens acompanyen, també, quatre dones“, hi afegeix. Amb aquesta radiografia a la mà, matisa que, des de fa alguns anys, “la Setmana Santa és menys masculina que en èpoques anteriors, quan les dones només servien per arreglar els vestits de penitència dels homes i engalanar els misteris”, assegura. Una situació que li ha permès observar com les dones, “en línies generals”, acostumen a ser “més sofertes que els homes“: es queixen menys que ells, indica, quan han d’aixecar físicament un misteri i transportar-lo uns quants quilòmetres.
La Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat, amb la priora Maria Dolors Nolla al capdavant, forma part des del 2003 de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona. Per a tots els seus congregants, el Dissabte Sant és un dia marcat en vermell, ja que, a les 18:00 hores, té lloc la tradicional processó de la Soledat, un acte que serveix per recordar com, el 1979, es va permetre a les dones, per primera vegada, acompanyar la Mare de Déu de la Soledat en la processó de Divendres Sant.