Nova edició de la Pasqua de les Avellanes: “Els joves, avui, no recelen tant de la fe”

file (11)-min
Un instant de la Pasqua de les Avellanes del 2023. | Maristes

Els primers monitors de la Pasqua de les Avellanes dels Germans Maristes arribaven durant el matí d’aquest dilluns al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, al municipi d’Os de Balaguer, per acabar de tancar sobre el terreny els últims serrells d’una nova edició d’aquest clàssic esdeveniment religiós i juvenil a Catalunya, que arrencarà el pròxim 28 de març, dia en què se celebrarà el Dijous Sant.

Tots ells ho feien encara amb el record de la celebració, l’any passat, del cinquantè aniversari d’aquesta trobada que desenes de joves de diverses diòcesis catalanes continuen assenyalant als seus calendaris “per venir a gaudir en grup de l’aprofundiment, del silenci, de la celebració i del coneixement d’altres joves”, com reconeixia des del monestir Ignasi Flores, coordinador de pastoral de Maristes Catalunya. De dijous a diumenge, seran més de 160 els joves d’entre 16 i 24 anys que s’aniran aplegant durant els quatre dies en algun dels diversos espais, “on se’ls oferirà la possibilitat de viure una Setmana Santa adequada als seus gustos i costums —deia Flores—, però amb els elements essencials ben presents”.

Amb el lema ‘Amb Crist, caminem JuntXs‘, aquestes jornades tenen enguany un interès per mostrar als joves que, “a pesar de veure l’Església com una institució anacrònica, el fet de créixer en la sinodalitat permet revitalitzar-la i fer-la més de tots i totes“, tal com reconeixen en un document marc. Aquest raonament porta els autors d’aquest text a defensar la idea que, “tot i la polarització d’opinions que hi ha al món, hi ha experiències positives de persones i col·lectius que s’esforcen a guarir i cosir les ferides“. Això és el que s’aconsegueix, expressen, a la Pasqua de les Avellanes, on “tenim ganes de trobar Jesús entre nosaltres, caminant al nostre costat, prenent forma d’infant, de jove o de monitor”, s’hi indica.

Els participants, “joves amb ganes de suggerir i dir-hi la seva”

Després de diversos anys gestionant aquesta trobada per Setmana Santa, Flores subratlla que el relleu generacional és “clau” per dotar d’una salut de ferro aquesta pasqua feta des de la visió juvenil. “Procurem escoltar els suggeriments que ens facin cada any, com ara canviant alguns horaris o modelant nous tallers”, explica abans d’observar com, havent complert ja els quaranta anys, és conscient que “els joves d’ara són molt diferents dels d’abans quant a la seva relació amb la fe”. Per bé que els pugui costar més de trobar-la “i de mantenir-la”, manté, “els d’ara no en recelen tant i no dubten a fer-ne ostentació“.

Lluny de ser considerats com a “usuaris d’unes vacances pagades pels seus pares i mares”, els joves que hi acudeix regularment tenen un perfil similar, és a dir, el de nois i noies que “suggereixen, saben escoltar i tenen ganes de participar i dir-hi la seva”, defineix el coordinador, que culmina l’entrevista, abans d’anar per feina, al·legant que la Pasqua de les Avellanes ha complert 50 anys, “però és més jove que mai“.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia