A Gaza, la situació continua sent greu, han mort gairebé 32.000 persones i, fins i tot, el contacte de la humitat de la pluja d’aquestes setmanes amb la calor diürna provoca que en moltes localitats l’olor dels cossos descompostos que continuen sota les runes sigui cada cop més perceptible. És la dramàtica i inhumana imatge que ha narrat a l’agència italiana d’informació religiosa SIR el vicari de la parròquia catòlica de la Sagrada Família, el pare Youssef Asaad, reproduint les dures escenes amb què continuen convivint des que va iniciar-se el conflicte entre Israel i Palestina, fa cent seixanta-cinc dies.
“La situació continua sent molt greu i empitjora cada hora. Els nostres cristians tenen fe i esperança en l’essencial, en Jesucrist. Fa mesos que viuen un calvari sense treva. Com la resta de la població de la Franja, senten una gran decepció sobre les seves espatlles, és a dir, no poder veure un horitzó de pau, la fi de la violència i la mort”, hi argumenta, per la seva part, el pare Gabriel Romanelli, rector de la Sagrada Família, on els centenars de refugiats cristians que hi conviu a l’interior (uns 600) sobreviu gràcies a la producció interna de pa i a la possibilitat de cuinar un cop per setmana.
Les ajudes alimentàries que han anat enviant-se en paracaigudes o per mar no han arribat a tothom,recorda Romanelli, per bé que la vida a l’interior d’aquesta parròquia pugui “transcórrer lentament“, com apunta el sacerdot argentí, que observa tot el que hi succeeix des de Jerusalem per no poder accedir a Gaza. “D’altra banda, el Patriarcat Llatí també ofereix ajuda i, en general, la nostra esperança és que s’hi pugui tornar a cuinar dos cops per setmana”, conclou el responsable d’aquesta parròquia.
En risc els esforços per assolir la pau
Aquest dimecres, l’exèrcit i les forces de seguretat israelianes han mantingut l’operació que han iniciat aquestes darreres hores contra l’hospital d’Al-Shifa, a la ciutat de Gaza. Es tracta del més gran de la Franja i un dels escassos centres que continuen encara en funcionament. Segons la informació facilitada per les forces armades, l’operació s’ha cobrat la vida de 90 terroristes i ha arrestat 160 sospitosos.
En aquest context, el primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu, insisteix en la idea que destruir Hamàs requereix una incursió terrestre a Rafah, on es troben refugiats prop d’1,5 milions de palestins. A més, desoeix les veus que, arreu del món, li insisteixen que la incursió podria acabar sent una nova carnisseria i, per tant, posar en risc els esforços fets per assolir la pau.