Pobres, ecumenisme, ministeris o “temes controvertits”: aquests són els deu “manaments” del Papa per al Sínode

cropped-fav.png

Francesc posa la directa. Un dia després de celebrar el seu onzè aniversari com a Papa, i a les portes de la Setmana Santa, el Papa va concretar al secretari general del Sínode, Mario Grech, els temes de debat dels “grups d’estudi” que s’encarregaran de posar llum i fer “aterrar” les propostes llançades durant la primera fase de l’Assemblea Sinodal.

Una mena de “decàleg” del Papa per al Sínode en què apareixen alguns dels grans temes que es van abordar a la històrica reunió de l’octubre passat, que tindrà continuació a la tardor. Així, entre les “nombroses i importants qüestions teològiques” que “exigeixen un estudi en profunditat”, Francesc enumera els punts clau i reclama respostes abans de juny del 2025, quan, previsiblement, podria veure la llum un document papal.

Escoltar el crit dels pobres

Quins són aquests grups d’estudi? En primer lloc, “aspectes referents a les relacions entre les Esglésies orientals catòliques i l’Església llatina”; en segon terme, “l’escolta del crit dels pobres“, per passar després a “la missió a l’entorn digital”, i “la revisió de la Ràtio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis en perspectiva sinodal missionera”.

Amb això, el Papa ordena investigar en profunditat “algunes qüestions teològiques i canòniques al voltant de formes ministerials específiques”, així com les relacions “entre Bisbes, Vida Consagrada i Agregacions eclesials“. També, tot allò relacionat a la figura i ministeri del bisbe: “Els criteris de selecció dels candidats a l’episcopat, la funció judicial del Bisbe, la naturalesa i el desenvolupament de les visites ad limina Apostolorum) en una perspectiva sinodal missionera”. Això formarà part d’un altre grup d’anàlisi, així com el rol dels Representants Pontificis en una perspectiva sinodal missionera.

Finalment, els dos últims grups abordaran els “criteris teològics i metodologies sinodals per a un discerniment compartit sobre les qüestions doctrinals, pastorals i ètiques controvertides”, així com “la recepció dels fruits del camí ecumènic a la praxi eclesial”.

*Article publicat per Jesús Bastante en col·laboració amb ‘Religión Digital

Carta del Papa al cardenal Grech

Estimat Germà,

L’Informe de Síntesi de la Primera Sessió de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, aprovat el 28 d’octubre de 2023, enumera nombroses qüestions teològiques importants, totes relacionades en diferent mesura amb la renovació sinodal de l’Església i no faltes de repercussions jurídiques i pastorals.

Aquestes qüestions, per naturalesa, exigeixen un estudi en profunditat. Atès que no és possible fer aquest estudi en el temps de la Segona Sessió (2-27 d’octubre de 2024), disposo que s’assignin a Grups d’Estudi específics, a fi de poder-los examinar adequadament. Aquest serà un dels fruits del procés sinodal iniciat el 9 doctubre de 2021.

En l’esperit del Quirògraf signat per mi el passat 16 de febrer, correspon a la Secretaria General del Sínode, d’acord amb els Dicasteris competents de la Cúria Romana, constituir aquests grups, cridant a participar-hi Pastors i Experts de tots els Continents, i prenent en consideració no només els estudis ja existents, sinó també les experiències més rellevants en curs al Poble de Déu reunit a les Esglésies locals. És important que els Grups d’Estudi esmentats treballin segons un mètode autènticament sinodal, del qual et demano siguis garant.

Aquesta disposició permetrà a l’Assemblea, a la seva Segona Sessió, enfocar més fàcilment el tema general que li vaig assignar en aquell moment, i que ara es pot resumir en la pregunta: “Com podem ser una Església sinodal en missió?”.

Els grups d’estudi presentaran un primer informe de les seves activitats a la Segona Sessió i, si és possible, conclouran el seu mandat abans del mes de juny de 2025.

Després d’haver ponderat cada aspecte, disposo que els Grups en qüestió s’ocupin de les qüestions següents de manera resumida, a la llum del contingut de l’Informe de Síntesi (IdS):

1. Alguns aspectes referents a les relacions entre les esglésies orientals catòliques i l’Església llatina

2. L’escolta del crit dels pobres

3. La missió a l’entorn digital

4. La revisió de la Ràtio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis en perspectiva sinodal missionera

5. Algunes qüestions teològiques i canòniques al voltant de formes ministerials específiques

6. La revisió, en una perspectiva sinodal i missionera, dels documents sobre les relacions entre Bisbes, Vida Consagrada, Agregacions eclesials

7. Alguns aspectes de la figura i del ministeri del Bisbe (en particular: els criteris de selecció dels candidats a l’episcopat, la funció judicial del Bisbe, la naturalesa i el desenvolupament de les visites ad limina Apostolorum) en una perspectiva sinodal missionera

8. El rol dels Representants Pontificis en una perspectiva sinodal missionera

9. Criteris teològics i metodologies sinodals per a un discerniment compartit sobre les qüestions doctrinals, pastorals i ètiques controvertides

10. La recepció dels fruits del camí ecumènic a la praxi eclesial

Correspon a la Secretaria General del Sínode la tasca de redactar l’esquema de treball que necessita el mandat dels grups a la llum de les meves indicacions.

Agraint-te la feina feta fins ara, et beneeixo i acompanyo amb les meves oracions a Tu i als que generosament col·laboren en el camí en curs.

Francesc

Des del Vaticà, 22 de febrer de 2024

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia