“Després de set anys interpretant Jesús, cada cop em sento més vinculat amb ell”

jordpacheco
Àlex Castro, en 'Veniu a mi. La Passió de Llinars'. | Josep R. Garcia Comaposada

Després de diversos mesos d’assajos i treballs intensos, els membres de la companyia teatral amateur Till-Tall tornaran a pujar a l’escenari de l’Auditori de Llinars del Vallès a partir d’aquest dissabte per representar, durant dos caps de setmana consecutius, Veniu a mi. La Passió de Llinars. Creada l’any 2000 amb la voluntat d’acostar al públic de manera entenedora els moments més destacats de la vida pública, mort i resurrecció de Jesús, l’obra comptarà, entre altres actors, amb el llinasenc Àlex Castro, que des de fa set anys combina la seva feina com a tècnic de so amb la interpretació del paper del Fill de Déu.

En Veniu a mi. La Passió de Llinars interpreta a Jesucrist, un dels personatges més importants de la història universal. Què significa això per a vostè?

Doncs sento una gran responsabilitat. És un personatge que m’ha marcat molt per què fora de La Passió crec que a molta gent ens passa que encaixem la seva figura amb la fe i la religió, però no podem oblidar que va ser una persona. M’agrada veure la seva part més humana i entendre per què va fer el que va fer i dir el que va dir. Això t’arriba a vincular molt amb el personatge.

El va sorprendre el fet de ser escollit per al paper? Com i quan va rebre la proposta?

Ja fa uns 12 anys que actuo a La Passió, abans d’interpretar Jesús vaig fer dels deixebles Joan i Judes. Sempre em vaig mirar amb la il·lusió la idea que potser algun dia podia fer de Jesús, en tenia moltes ganes i em veia capaç de fer-ho.

“Interpretar Jesús és una gran responsabilitat”, assegura Àlex Castro. | Foto: Josep R. Garcia Comaposada

Va acceptar immediatament el paper?

Sí, tenia molt clar que volia fer-ho, l’únic que em va sorprendre va ser que fos tan aviat. Jo tenia només 22 anys quan m’ho van proposar, però el cert és que no vaig dubtar ni un moment.

Sent una responsabilitat especial interpretant aquest paper?

Totalment. Molta de la gent que ens ve a veure a La Passió és creient i la figura de Jesús els ha marcat molt la vida. Per tant, sento el pes de poder complir amb les expectatives d’aquest públic en concret. I per altra banda, també ve a veure’ns molta gent no creient davant la qual sento la mateixa responsabilitat ja que els he de mostrar que Jesús era una persona humana i que el missatge que ens va deixar és molt important per a la humanitat.

Com es prepara per a l’actuació? Segueix estrictament el guió o també repassa la Bíblia?

És un procés llarg, aquest any és la setena vegada que faig de Jesús i cada any li vaig trobant més matisos, perquè cada cop connecto més amb el personatge i intento imaginar-me i posar-me en diferents situacions per intuir com reaccionaria. En aquest aspecte, és molt important també la feina de la Reyes Barragan, la directora, que sempre m’ha ajudat molt donant-me idees o referències.

Pel que fa al guió, hi ha parts que són susceptibles de ser modificades lleugerament i me les acabo fent a la meva manera, però els fragments que són directament extrets dels evangelis s’han de dir tal com estan escrits. Mai he consultat la Bíblia per preparar el personatge, però no m’ha fet falta perquè la Reyes sempre m’ha anat explicant moments de l’obra i com s’expliquen en els evangelis. Això ha estat una gran ajuda també.

Àlex Castro, en una imatge de l’any 2023. | Foto: Dario Moreno 2023

Què esperen aconseguir amb ‘La Passió’ o què creu que hauria de provocar l’obra en el públic?

Sempre he pensat que a La Passió pots entrar de dues maneres. Hi ha la gent que és creient i que ve a veure-la per les seves creences i l’experiència els ajuda a viure la representació des de la fe. I, per una altra banda, també hi ha qui ve a veure una història, la d’un personatge cabdal en la història de la humanitat: en aquest darrer cas, el que provoca l’obra a molta gent és sorpresa, ja que descobreixen per primer cop moltes coses que desconeixien del personatge.

Quin paper tenen la fe i la religió en la seva vida?

No he sigut mai una persona amb creences religioses, així i tot sempre m’ha interessat molt la història darrere les religions del món: com han sorgit, quins són els valors que volen transmetre, personatges importants, les festes que commemoren. En el que sí que crec —i en això m’ha ajudat molt el fet de participar en La Passió— és en el missatge de Jesús, un missatge de pau, d’amor i d’estimació per a tothom; un missatge d’esperança, d’humilitat, d’aprendre a perdonar, d’ajudar als més desafavorits de la societat. Són valors que crec que tothom hauria d’aplicar i és un missatge global per a tothom, creients i no creients.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia