La Remedios ha viscut tota la vida al barri del Raval, a Barcelona, però des de fa uns anys tot ha canviat tant que li costa reconèixer-ho com a propi. Després de la mort del seu company, viu amb prou feines al seu minúscul pis, sense més companyia que el seu gat. Un dia, però, s’acosta a la parròquia i descobreix una comunitat que ajuda les persones grans del barri. De seguida l’acolliran al seu grup i, a poc a poc, es convertiran en la família que l’acompanyarà al final de la vida.
La història de la Remedios no és ben bé real en tractar-se de la persona que, de manera fictícia, dona veu a la protagonista de Vull viure a casa, llibre traduït al català per Parcir Edicions i inicialment publicat en castellà, el 2023, per Plataforma Editorial. Però podria ser-ho: els fets que hi relata l’autora, la docent i psicopedagoga Montserrat Vilaseca (Manresa, 1964), esdevenen un reflex del dia a dia de centenars de milers de persones grans en societats contemporànies com la catalana, en la majoria dels casos malvivint per haver quedat al marge de la societat a causa dels constants canvis socials i culturals amb què conviuen.
Però defugint acceptar aquesta vida i quedar-se apartada del món que l’envolta, la protagonista decideix trobar suport en la família, els amics que té al barri i la Comunitat de Sant Egidi per deixar enrere els obstacles que la mateixa vida li acaba posant al davant. El seu testimoni obre una reflexió de fons sobre les múltiples fórmules que existeixen per acompanyar les persones adultes, així com el model d’atenció que totes elles necessiten amb l’objectiu que sentin el seu entorn més proper com un espai on poder viure còmodament.
L’obra es presentarà novament el pròxim 14 de març, a les 18:30 hores, a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia, al carrer Mallorca de Barcelona, en un acte organitzat pel Patronat de la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort. L’autora del llibre, en aquest sentit, compartirà taula de debat amb Cristina Vallejo, advocada; Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Barcelona; Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia Moral i Política; Josep Mayoral, president del Consorci de Salut i Social de Catalunya, i Xavier Puigdollers, advocat i patró de la fundació promotora de l’activitat.