“Hi ha molta gent que pateix a Líbia, que necessita ajuda. Jo hi vaig veure coses terribles. Però avui estic feliç i espero poder donar una bona vida als meus fills”. Així es va expressar Aisha, una dona de 30 anys, procedent de la República Centreafricana i amb quatre fills, que va aterrar aquest dimarts a la tarda a l’aeroport Fiumicino de Roma amb un grup de 97 persones refugiades.
La seva arribada a la capital italiana va ser possible gràcies al protocol signat el mes de desembre passat pel Ministeri de l’Interior, el Ministeri d’Afers exteriors i de Cooperació Internacional, ACNUR (Agència de l’ONU per als Refugiats), Arci, la Comunitat de Sant Egidi, la Federació d’Esglésies Evangèliques i l’INMP (Institut Nacional per a la Promoció de la Salut de les poblacions Migrants), que en els pròxims tres anys permetrà evacuar de Líbia a Itàlia a 1.500 refugiats i persones necessitades de protecció internacional.
Aisha va sobreviure al carrer sola amb els seus quatre fills d’entre tres anys i sis mesos. “No tenia res per menjar. Vaig conèixer treballadors humanitaris que em van ajudar, em van operar de l’abdomen”, reconeixia la dona en declaracions a Sir. Després d’estar 4 anys a Líbia, on va arribar a peu a través del desert, Aisha va intentar creuar el Mediterrani 6 vegades però sempre va ser interceptada per la guàrdia costanera líbia, que la va traslladar a centres de detenció infames, on ningú s’escapa dels abusos, especialment les dones.
Nova vida després de l’infern de Líbia
La història d’Aisha tenia coses en comú amb la resta de persones que van arribar a Itàlia, entre les quals hi havia 55 dones i 27 nens. Després de fugir de països en conflicte com Etiòpia, República Centreafricana, Somàlia, Sudan i Sudan del Sud, Palestina i Síria, la majoria van passar per camps de detenció a Líbia, on van ser víctimes de tortura i altres maltractaments greus. Afortunadament, durant el seu periple van ser interceptades per l’ACNUR i la petita diòcesi de Trípoli.
En aquesta nova vida a Itàlia seran acollits per famílies i estructures de la Comunitat de Sant Egidi de diverses regions del país i faran un camí d’acollida i inclusió social que inclou, entre d’altres, allotjament, suport a tràmits burocràtics, cursos d’italià, escola per a infants i inserció en el món laboral.
El nou protocol, que obre un camí de sortida per a les persones en situació més greu, és una continuació del primer acord signat el 2021 i renova el compromís iniciat per Itàlia el 2017 que va permetre l’arribada d’unes 1.400 persones al país procedents de Líbia, gràcies a mecanismes d’evacuació o per corredors humanitaris. Segons la Comunitat de Sant Egidi, des del 29 de febrer de 2016 fins avui, 7.000 persones han entrat a Itàlia, França, Bèlgica i Andorra gràcies a aquests corredors humanitaris.