Armand Puig: “L’experiència a l’Ateneu Sant Pacià m’ha preparat per estar a Roma”

cropped-fav.png
Armand Puig, durant una entrevista amb 'Flama'.

Aquest dijous al matí, l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) viurà l’acte acadèmic de reconeixement al Dr. Armand Puig i Tàrrech i el lliurament de la medalla ad honorem (medalla d’honor) que concedeix aquesta institució a qui va ser-ne primer rector (2015-2023) i degà de la Facultat de Teologia de Catalunya (2006-2015). L’arquebisbe-cardenal de Barcelona i gran canceller de l’AUSP, Joan Josep Omella, obrirà i tancarà un acte que comptarà amb les paraules del cardenal José Tolentino de Mendonça, prefecte del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació de la Santa Seu (posició equiparable a la de ministre de Cultura i Educació del Vaticà) i amb una laudatio sobre Puig i Tàrrech llegida pel doctor Agustí Borrell.

Doctor en Ciències Bíbliques pel Pontifici Institut Bíblic, l’actual president de l’Agència de Verificació o Promoció de la Qualitat de l’Ensenyament en les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO), amb seu a Roma, ha estat entrevistat abans d’aquesta celebració a Religión Digital, on s’ha volgut denominar ell mateix com “un més de la casa” en relació amb el seu trajecte acadèmic en aquest ens universitari: “He sigut alumne, professor i degà-president de la Faculta de Teologia, i, després, rector de l’Ateneu des que es va fundar”, recorda. A pesar d’aquesta llarga vinculació, el teòleg i biblista ha assenyalat que no s’esperava aquest homenatge, el coneixement del qual el va emocionar molt. “Ho veig com un signe de l’amistat que moltes persones em professen i que jo procuro correspondre”, hi ha afegit Armand Puig.

Després de repassar els seus inicis com a docent (“vaig començar a donar classes sobre el Nou Testament amb vint-i-vuit anys”, ha rememorat), càrrec que va desenvolupar durant més de quatre dècades, Puig ha posat en relleu que mai no ha trobat cap obstacle per poder combinar les seves facetes de sacerdot i d’acadèmic: “Em sento pastor del poble de Déu —sosté en aquesta entrevista— i, per tant, el meu treball intel·lectual és un servei a la Paraula i, en conseqüència, a l’Església“. Aquesta actitud ha tingut com a base del seu ministeri (des que va ser ordenat el 1981) l’obediència: “Així m’ho va remarcar qui va ser arquebisbe de Tarragona, Josep Pont i Gol; amb els anys, he entès que allò que em deia era fonamental“.

L’experiència a l’Ateneu, “clau” per liderar l’AVEPRO

Puig ha tingut paraules d’agraïment per als altres protagonistes d’aquesta cerimònia, Tolentino de Mendonça i Omella, els quals “representen el passat immediat i el present” de la seva vida. En aquest sentit, l’entrevistat ha volgut referir-se al seu creixement dins el món acadèmic universitari catòlic manifestant que “l’experiència adquirida durant disset anys com a degà i com a rector de l’AUSP ha acabat sent una bona preparació per presidir l’AVEPRO”. Una experiència, de fet, en què ha pogut veure com la institució s’internacionalitzava i entrava en un desenvolupament progressiu, sense acceleracions, “que ha permès construir una realitat acadèmica consolidada”, ha apuntat el capellà i acadèmic.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia