Nova cimera sobre migracions a Marsella per fomentar la cooperació entre les diòcesis del Mediterrani

cropped-fav.png
El port i la ciutat de Marsella. | Wikimedia Commons

L’Església de Marsella acollirà entre els dies 6 i 8 d’abril de 2024 una trobada temàtica orientada a continuar reforçant la col·laboració entre els països de la conca de la Mediterrània en matèria d’assistència humana i espiritual als migrants.

La reunió comptarà amb participants del Patriarcat Llatí de Jerusalem i de l’illa de Lampedusa, de la diòcesi de Rabat, al Marroc, d’Espanya i Tunísia, així com d’Albània i Grècia. Tots ells compartiran, a través de taules rodones i tallers, les seves experiències en matèria de migracions amb personalitats de diòcesis franceses riberenques del Mediterrani, com Niça i Montpeller, i de la diòcesi de francesa Gap-Embrun, implicada en la ruta migratòria alpina.

Organitzada pel departament de pastoral de migrants de la diòcesi marsellesa, l’activitat serà en petits grups i permetrà als participants centrar-se en situacions reals relacionades amb les migracions i aprofundir en qüestions com l’acollida, la integració i els drets i la dignitat de les persones que porten a terme processos migratoris. L’objectiu del procés, segons han avançat els mitjans vaticans, serà fomentar que els serveis pastorals locals treballin junts per desenvolupar “perspectives comunes d’esperança”.

Aquesta nova reunió forma part del procés que els bisbes catòlics de la Mediterrània van començar a promoure a la ciutat de Bari el febrer de 2020 per reflexionar i impulsar iniciatives que donin resposta als desafiaments migratoris de la regió. Entre les fites més importants de la iniciativa, destaquen les Trobades del Mediterrani, que el setembre passat van arribar a la seva tercera edició amb la presència del papa Francesc. “No n’hi ha prou amb el compromís de les institucions per si sol. Necessitem un salt de consciència per a dir ‘no’ a la il·legalitat i ‘sí’ a la solidaritat, que no és una gota d’aigua en la mar, sinó l’element essencial per a purificar les seves aigües”, va expressar el pontífex en aquells dies des del port de Marsella.

L’any 2023 va ser un dels més mortífers en la ruta migratòria del Mediterrani central, que uneix les costes de Líbia i Tunísia amb Itàlia. Segons Frontex, l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes, durant aquest any van entrar a la UE per via marítima 274.404 migrants. Durant la darrera dècada, el flux imparable de persones que fugen dels conflictes i la pobresa des de diversos punts del Pròxim Orient i de l’Àfrica subsahariana, ha provocat que més de 28.000 migrants hagin perdut la vida en aigües del Mediterrani.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia