“En l’experiència del patiment, la nostra arma en la lluita per la pau és l’oració”

cropped-fav.png
Mieczysław Mokrzycki, arquebisbe de Lviv. | Vatican Media

“L’activitat militar no ha cessat a Ucraïna. Cada dia plouen sobre les nostres ciutats míssils i avions no tripulats. Moren soldats i persones innocents. Moltes persones resulten ferides, privades de les seves llars, dels seus mitjans de subsistència i de la seva feina”. Així s’expressa l’arquebisbe polonès Mieczysław Mokrzycki, metropolità de Lviv, en una entrevista als mitjans vaticans quan estan a punt de complir-se dos anys de l’inici de la guerra a gran escala entre Rússia i Ucraïna.

Així, malgrat que ja no rep tanta atenció mediàtica com durant els primers mesos, el conflicte iniciat amb la invasió militar d’Ucraïna ordenada per Vladímir Putin el 24 de febrer de 2022, continua viu; i el poble ucraïnès, com recorda Mokrzycki, pateix “ansietat i incertesa”. “Molts nens, adults i fins i tot sacerdots cauen en la desesperació, la depressió i les malalties mentals”, relata.

En aquest context, el metropolità de Lviv subratlla el compromís de l’Església amb totes les persones afectades per la guerra. “Ajudem als soldats a través del servei de capellania, organitzem la distribució d’aliments, medicines, dispositius i fins i tot la compra de drons. Continuem acollint a desplaçats interns, organitzem ajuda humanitària i l’enviem a les zones de guerra. També proporcionem aquesta ajuda a les famílies pobres de les nostres parròquies. Organitzem una àmplia activitat pastoral per a enfortir en ells la fe i l’esperança”, detalla el prelat.

Dolgut per la incapacitat dels líders polítics actuals de recordar els horrors que va deixar la Segona Guerra Mundial, Mokrzycki denuncia la conducta de les persones que, deixant-se emportar pel mal, esdevenen “fruits amargs per als altres”. “Encara que diguin que volen defensar i alliberar, veiem que no és així. En lloc de pau, generen guerra. En comptes d’amor, generen odi. En comptes de tranquil·litat, engendren por. Aquest és el seu fruit, amarg i agre”, assegura el prelat.

Un nen ucraïnès, amb una capsa plena de roba per suportar les gèlides temperatures. | Unicef

“Cadena d’oracions” a tot el país

Per ajudar la gent a tenir esperança i fortalesa en aquests temps de guerra, Mokrzycki explica que des de l’Església es convida els fidels a pregar, animats per les paraules de la Carta Sant Jaume “El Major”: ‘Qui de vosaltres pateixi, resi’. “A Ucraïna, on hem experimentat el dolor de la guerra, la petició de l’apòstol és per a nosaltres una crida i una tasca. La nostra oració ha de ser com l’encens que sempre té una sola direcció, de la terra al cel. Ha de ser el crit d’un sol cor i un sol esperit. En l’experiència del patiment, la nostra arma en la lluita per la pau és l’oració. Som combatents de Déu, no amb un fusell, sinó amb el Rosari. No en el camp de batalla, sinó de genolls davant el Santíssim Sagrament”, assegura l’arquebisbe, convençut que aquesta “cadena d’oracions” que abraça tot el país aporta un “sentiment de seguretat i solidaritat” a les seves vides.

Finalment, Mokrzycki recorda la importància de mantenir la solidaritat amb Ucraïna. En aquest sentit, agraeix a tots els sacerdots, persones consagrades i fidels de l’Església a Ucraïna i a l’estranger, especialment a Polònia, per la seva “bella actitud d’amor”. Aquesta actitud és l’Evangeli viu de les bones obres. Va ser Polònia la que va mostrar al món el rostre diví de l’amor. L’actitud dels polonesos va sorprendre els ucraïnesos i ells són conscients del gran cor que els van mostrar, fent gala de la seva veritable humanitat i cristianisme”, conclou.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia