Sor Nabila Saleh: “Si la guerra a Gaza no acaba aviat, morirem de fam i penúries”

cropped-fav.png
Estat actual de l'escola catòlica de Gaza. | Foto: Nabila

“Si la guerra no acaba aviat, morirem de fam i penúries”. Aquest és el missatge de sor Nabila Saleh, religiosa de la Congregació del Rosari de Jerusalem i una de les 600 persones que, des de fa gairebé quatre mesos, intenten sobreviure al setge militar israelià refugiades a la parròquia llatina de la Sagrada Família de Gaza.

En declaracions recollides per l’agència SIR, Saleh adverteix que quan les condicions exteriors ho permeten i surten del temple a intentar aconseguir menjar i el necessari per viure, constaten que als carrers del barri del Zeitoun, on es troba la parròquia, només hi ha runes, destrucció i mort. “No hi veiem res més”, assegura la religiosa.

Abans de la guerra, sor Nabila dirigia l’escola catòlica de les germanes del Rosari, que tenia més d’un miler d’alumnes, la majoria dels quals eren musulmans. “L’escola ja no existeix, va ser bombardejada i destruïda. Hi vam tornar fa uns dies per veure quina era la situació i vam veure que havia estat saquejada i fins i tot hi havien robat la roba de les nostres monges”, relata la religiosa, convençuda que les persones que varen cometre el robatori després ho van vendre tot, ja que tothom a Gaza busca sobreviure desesperadament.

“Als carrers del barri, la presència dels tancs israelians és fixa i desplaçar-se és arriscat”, detalla Saleh, desbordada per la tràgica situació humanitària que viu la població de Gaza. “En aquests dies de pluja, la vida és encara més difícil, sobretot per aquells que viuen en tendes de campanya en el sud de la Franja. Hi ha molts nens en aquestes condicions i molts d’ells han quedat orfes”, lamenta la religiosa.

En aquest sentit, després de més de 120 dies d’una guerra que de moment ha deixat a Gaza unes 100.000 persones mortes, ferides o desaparegudes sota les runes, segons assegura UNWRA, hi ha uns 17.000 nens i nenes que no es troben acompanyats o estan separats dels seus pares. “Qui els cuidarà?”, pregunta Saleh.

La companyia del papa Francesc

“No hi ha cap lloc segur a Gaza. A la nit sentim el fort soroll dels bombardejos, i durant el dia, són els trets el que marquen el pas del temps”, assegura Nabila Saleh en un moment en què l’exèrcit israelià concentra la major part dels seus esforços en lliurar la seva batalla al sud de la Franja, la zona on, seguint ordres del militars, es concentra la major part dels desplaçats. Allà, durant el passat cap de setmana, van tenir lloc nous bombardejos que van deixar prop d’un centenar de víctimes mortals i desenes de ferits.

Mentrestant, a la Sagrada Família de Gaza, els cristians desplaçats continuen sobrevivint després d’haver-se negat a acatar les ordres d’evacuació de l’exèrcit israelià, que durant les primeres setmanes de la guerra els va demanar desplaçar-se al sud. Malgrat que el passat cap de setmana es va celebrar el bateig d’un dels fills del tècnic de la parròquia que va portar una mica d’esperança, el dolor i el patiment continuen marcant la vida dels refugiats dins dels murs del temple.

L’eventual acord d’alto el foc que podria sorgir de les intenses negociacions a París entre Israel, Hamàs, Qatar, Egipte i els EUA, és l’única esperança que veuen a hores d’ara els habitants de la Franja. En aquest sentit, però, la monja egípcia es mostra “pessimista”. “No crec que passi aviat”, assegura. Així i tot, reconeix que no deixa de pregar i demanar oracions pel fi immediat i permanent de la guerra i que la proximitat del papa Francesc els dona força. “Fa uns dies vaig tenir l’alegria de parlar amb ell per telèfon. Em va dir que coneix el nostre patiment i que prega per nosaltres. Al món li dic que pregui per Gaza, perquè necessitem un miracle”, conclou Saleh.

Corredor humanitari urgent

Per la seva banda, aquest dilluns, la Comunitat de Sant Egidi, Càritas i la Federació d’Esglésies Evangèliques d’Itàlia s’ha adreçat al govern italià per manifestar la seva voluntat d’activar urgentment un corredor humanitari des de Gaza per a les persones en situació de vulnerabilitat.

En espera d’un alto el foc immediat i una resolució permanent del conflicte, les entitats recorden en una nota conjunta que “la guerra a Gaza afecta cada dia a milers de nenes i nens”. “Alguns estan arribant ja a Itàlia per curar les seves ferides, amb adults que els acompanyen en la seva estada en els hospitals italians que han donat la disponibilitat per cuidar-los”, assegura la nota.

“El Govern italià ha demanat a les organitzacions que promouen els corredors humanitaris que els acullin, a l’espera que s’activi el procés del seu reconeixement com a refugiats“, subratllen les mateixes organitzacions, assegurant que, “implicades des de sempre en el front de l’ajuda humanitària, han donat la disponibilitat immediata a aquesta acció humanitària d’acollida de nens activant la seva xarxa territorial per trobar solucions familiars”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia