A principis de la dècada de 1990, abans dels Jocs Olímpics de Barcelona, l’aleshores majordom-administrador del Monestir de Montserrat, el monjo Jordi Molas, va començar a demanar al dissenyador Carles Ortega (Santa Perpètua de Mogoda, 1955) que es preparés per a la commemoració del mil·lenari de Montserrat. “Tot podia entrar dins d’una certa lògica”, expressa Ortega, tenint en compte la relació professional que des d’aquells temps ha mantingut amb el conjunt monàstic, excepte un detall: “Faltaven més de trenta anys“, assevera. Aquest febrer, set mesos abans que la celebració sigui una realitat, Ortega ha acabat la seva feina entregant el logotip que es lluirà fins que s’acabi, el desembre del 2025.
Ortega és també l’autor de l’emblemàtica ema de Montserrat, que apareixia reproduïda al Llibre Vermell de Montserrat i que ha fet la volta al món —amb el seu particular estil gòtic— per la seva semblança amb dues de les agulles de la serra que acull l’abadia i la Mare de Déu de Montserrat des de fa mil anys. Amb motiu del mil·lenari, que arrencarà al setembre, el logotip que ha dissenyat aquest artista gràfic ha mantingut aquesta consonant, però n’ha alterat l’aspecte: “Després de dos mesos donant-hi voltes —continua—, vaig veure clar que tothom comprendria la relació que manté aquesta consonant amb el sistema de numeració que es va utilitzar a l’antiga Roma, on les lletres representaven xifres”. Una associació vinguda com anell al dit: “Els romans feien servir la M, com ja se sap, per referir-se al número 1.000“.
El logotip que es reproduirà en el marxandatge elaborat durant el Mil·lenari contindrà també la silueta de la Mare de Déu, vista de perfil i col·locada damunt del fons vermell utilitzat corporativament des de Montserrat. “He convertit la imatge de la verge en una emoticona elegant, tot mirant a la dreta, direcció cap a la qual s’escriu, i no al revés, observant el camí que encara li queda per recórrer“, exposa Ortega. I a la part inferior, tres paraules començades, també, per la ema: Montserrat, Monestir i Mil·lenari.
En relació amb els quinze mesos de celebració del Mil·lenari, hi haurà algunes dates que prendran una rellevància especial. D’una banda, la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, el diumenge 27 d’abril de 2025. I, d’una altra, les festes pròpiament monàstiques: el divendres 21 de març de 2025, festivitat del Trànsit de sant Benet; el divendres 11 de juliol de 2025, solemnitat de sant Benet; i el dijous 30 d’octubre de 2025, aniversari de la mort de l’abat Oliba. El logotip, en totes elles, tindrà un paper destacat.