El cardenal Joan Josep Omella ha descartat comparèixer al Parlament de Catalunya davant la Comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’Església. Així ho ha assegurat aquest divendres en una carta adreçada a la presidenta del Parlament, Anna Erra i Solà, en la qual el també arquebisbe de Barcelona ha respost negativament al requeriment d’assistir davant la citada comissió el pròxim 29 de gener, tal com estava previst.
En aquesta missiva, de tres pàgines i presentada aquest 25 de gener a la cambra catalana, el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha reconegut haver rebut la petició parlamentària per personar-s’hi, però ha admès que la seva decisió i la dels bisbes que conformen la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) és, “per unanimitat”, la de no actuar conseqüentment.
Per justificar la seva negativa, Omella ha citat les sentències elaborades pel Tribunal Constitucional (TC) en què aquest òrgan manifesta que a les cambres legislatives “no els correspon efectuar qualificacions jurídiques dels fets que són investigats”, en referència a la petició aprovada en seu parlamentària pels grups d’Esquerra Republicana, Junts, la CUP i En Comú Podem, el passat 15 de desembre.
En aquest sentit, el cardenal, subratllant les sentències del TC, ha advertit que “l’atribució de comportaments il·lícits que mereixen una pena o una sanció està tan sols reservada als jutges i els tribunals d’ordre penal o als òrgans de l’administració”. A més a més, el president dels bisbes espanyols ha al·legat que el Congrés dels Diputats ja va demanar al Defensor del Poble la constitució d’una comissió independent per tal d’elaborar un informe sobre les denúncies per abusos sexuals a l’Església catòlica, tal com es va fer. “Posteriorment [el 2023], aquest organisme va presentar-ne els resultats“.
Finalment, Omella ha recordat que la CEE va encarregar a inicis de 2022 al despatx d’advocats Cremades & Calvo Sotelo una auditoria, també independent i de naturalesa legal, al voltant de l’actuació eclesial espanyola envers aquests presumptes casos d’abús, alguns dels quals han sortit a la llum durant els darrers anys per part de les persones que en diuen ser víctimes. Finalment, ha subratllat també que l’Església espanyola disposa, des de fa més d’un any, de Para dar luz, un informe de 1.300 pàgines que busca oferir tots els elements necessaris per comprendre la situació sobre aquesta realitat.