Kenneth Smith es converteix en el primer home executat amb gas nitrogen als EUA

cropped-fav.png
Kenneth Smith. | Foto: Estat d'Alabama

Els esforços de la Comunitat de Sant Egidi i altres entitats que han treballat intensament durant els darrers mesos per evitar l’execució de Kenneth Eugene Smith no han aconseguit el seu objectiu. Aquest dijous l’Estat d’Alabama ha aplicat la pena capital al convicte per assassinat a través d’un procediment mai experimentat amb éssers humans i que els veterinaris rebutgen fins i tot pels animals: l’asfíxia per nitrogen.

“Aquesta nit Alabama ha provocat que la humanitat faci un pas enrere. Me’n vaig amb amor, pau i llum. Gràcies pel vostre suport. Us estimo a tots”, han sigut les darreres paraules de Smith abans de passar a mans dels seus botxins. En unes declaracions recollides per mitjans nord-americans, el comissari del Departament Correccional d’Alabama, John Hamm, va explicar que l’execució havia començat a les 19:53 hora local i va morir cap a les 20:55 hores.

Segons Hamm, el nitrogen va ser administrat a través d’una mascareta i va fluir durant uns 15 minuts. Durant aquest temps, Smith va estar acompanyat pels dos treballadors encarregats de l’execució i pel seu assessor espiritual, el reverend Dr. Jeff Hood. Alguns periodistes presents en l’acte van relatar que el condemnat va mantenir la consciència durant uns deu minuts. Després va començar a agitar-se i retorçar-se a la llitera i passar a respirar intensament durant uns cinc minuts.

Kenneth Smith, que va ser condemnat a Alabama per un homicidi comès l’any 1988 i feia 34 anys que es trobava en el corredor de la mort. Els milers de peticions enviades per activistes i entitats de tot el món per demanar clemència no han impedit aquesta polèmica execució, la primera als EUA que ha utilitzat aquest mètode consistent a reemplaçar l’oxigen per nitrogen.

Entre les organitzacions que s’ha oposat amb més força a l’aplicació de la pena capital sobre Smith ha sigut la Comunitat de Sant Egidi, que fa uns mesos va promoure una campanya, oberta fins al darrer moment, de recollida de signatures per posar fre a l’execució. Aquesta mateixa setmana, durant els dies previs a la mort de Smith, l’organització de laics va intensificar la seva protesta organitzant una conferència de premsa amb Mario Marazziti, membre de Sant Egidi i cofundador de la Coalició Mundial contra la Pena de Mort, que va fer una darrera crida per evitar una execució que, segons va assegurar, rebaixaria els nivells ètics del món.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia