La Comunitat de Sant Egidi ha llançat una crida per demanar que s’aturi l’execució de Kenneth Eugene Smith, prevista pel pròxim dijous 25 de gener a l’estat d’Alabama, als Estats Units. La pena capital serà portada a terme a través de l’anomenat “ofegament per nitrogen”, un polèmic sistema que, tal com ha recordat la comunitat catòlica, està prohibit a tot el món.
“No només serà una execució sinó un pas enrere en la història de la humanitat”, ha advertit Sant Egidi aquest dimarts en una conferència de premsa celebrada a simultàniament a les ciutats de Roma, París, Berlín, Barcelona i Budapest. Durant la conferència, la comunitat ha demanat clemència per la vida del condemnat i, a més, ha instat a aprofitar l’ocasió per iniciar “una reflexió sobre la degradació del món que comença a Alabama”.
Sant Egidi, que fa uns mesos va promoure una campanya, encara oberta, de recollida de signatures per posar fre a la possible execució, ha manifestat que en cas de dur-se a terme l’acció a través d’aquest mètode que considera “cruel”, quedarien rebaixats els nivells ètics del món, tal com va passar en altres èpoques amb l’esclavitud i la tortura.
Kenneth Eugene Smith es troba al corredor de la mort d’Holman des de fa 34 anys, després d’haver estat condemnat l’any 1988, quan va assassinar, per encàrrec, Elizabeth Sennett. Des de llavors, es diu que “ha mort dues vegades”, ja que l’últim intent de les autoritats d’Alabama de matar-lo a través de la injecció letal va haver de ser suspès. Després que la primera dosi no va ser suficient, els encarregats d’administrar les substàncies letals a Smith no van poder obrir la segona via, que hauria provocat la mort encara malgrat haver fallat el primer intent.
Segons ha denunciat Sant Egidi, Smith serà el primer home utilitzat com a conillet d’Índies “per veure l’efecte que provoca” el nitrogen, que haurà d’inhalar obligatòriament i sense anestèsia a través d’una mascareta de boca i nas. Sense precaucions en cas de pèrdua de nitrogen a la sala on hi haurà també el seu conseller espiritual i els “encarregats”. El col·legi de veterinaris, per als casos en què s’usa aquest mètode amb animals de grans dimensions, exigeix que les bèsties siguin prèviament sedades.
“Ningú no sap què passarà”
Alabama és un dels tres estats nord-americans, amb Oklahoma i Mississipi, que han aprovat l’ús del gas nitrogen per executar condemnes de mort, però encara cap d’ells l’ha fet servir. Si bé Alabama ha estat l’únic que ha elaborat un protocol, la manera com serà portat a terme el mètode ha generat nombrosos interrogants entre experts i organitzacions contràries a la pena de mort.
En aquest sentit, segons ha avançat CNN, l’execució duraria unes 30 hores entre dijous i divendres, segons revela el protocol que, segons fonts consultades pel canal de notícies nord-americà, oculta detalls clau a l’escrutini públic. “És un protocol creat del no-res“, ha dit Robin Maher, director executiu del Centre d’Informació sobre la Pena de Mort. Segons declaracions de l’expert a la CNN, com que no hi ha precedents ni proves d’aquest procediment, “ningú no sap què passarà” quan es porti a terme amb Smith.
Mentre avança el compte enrere per a l’execució, Smith, els seus advocats i experts dels Estats Units i de les Nacions Unides temen que eventuals complicacions del procediment amb gas nitrogen puguin provocar un dolor excessiu o, fins i tot, tortura per al condemnat. “No és que el gas nitrogen no et matarà, el que està en dubte és si complirà el requisit constitucional de no fer-ho amb crueltat i tortura”, ha dit, també a la CNN, el Dr. Joel Zivot, professor associat d’anestesiologia i cirurgia a la Universitat d’Emory.
L’estat d’Alabama, en canvi, ho té tot previst per començar amb l’execució de Smith per nitrogen i ha assegurat, a través d’un comunicat de la seva governadora republicana, Kay Ivey, que “el mètode ha sigut minuciosament examinat” i tant el Departament d’Institucions Penitenciàries d’Alabama com la Fiscalia General han indicat que està a punt per ser utilitzat. No obstant això, l’oficina d’Ivey s’ha negat a facilitar una còpia del protocol i a respondre les preguntes dels mitjans.
Des que va ser creada fa 40 anys, la injecció letal ha sigut el mètode d’execució més utilitzat pel govern dels EUA, on hi ha 27 estats que encara apliquen la pena de mort. A partir de 2009, però, els estats van començar a perdre l’accés als fàrmacs utilitzats durant molt de temps per a dur-la a terme i van començar a recórrer a fàrmacs alternatius que han donat lloc a un “augment dels problemes amb la injecció letal”, tal com va passar amb el mateix Smith fa tot just catorze mesos.