El bisbe Francesc Conesa presideix a Tàrrega la cinquena trobada ecumènica

WhatsApp Image 2023-04-10 at 10.43.58
Trobada ecumènica a l'església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega. | Helena Tarragó

El temple parroquial de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega va acollir la tarda del diumenge 21 de gener, la cinquena Trobada ecumènica, dins la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, presidida pel bisbe de Solsona, Mons. Francesc Conesa. Celebrada en català i ucraïnès, la trobada va comptar amb la presència del Pare Taras Kogut, Mn. Josep M. Vilaseca i els mossens Ramon Balagué, rector de Guissona i Joan Viladot de la UPP Tàrrega. També van ser presents la delegada ecumènica de la diòcesi de Solsona, Ester Clua, i l’alcaldessa targarina, Alba Pijuan.

Les paraules de benvinguda de mossèn Josep M. Vilaseca i el P. Taras Kogut obriren la celebració, amb la lectura de l’epístola, els salms i l’Evangeli en català i ucraïnès. En l’homilia, el bisbe Francesc Conesa va subratllar que l’Església ha de ser “una posada present en el camí de la vida”. “L’Església ha de tenir sempre les portes obertes i estar preparada per acollir tothom, sobretot als nostres germans cristians”, va assegurar Conesa.

Després de la presentació de les ofrenes amb els símbols del pa i el raïm, olis de la unció dels malalts, l’Evangeli i una branca d’olivera símbol de la pau, es van fer les pregàries per representants de les comunitats ucraïnesa i catalana. També es va passar la col·lecta per les necessitats d’hospitals d’Ucraïna, en guerra amb Rússia des de fa 23 mesos.

La coral ucraïnesa de Guissona, dirigida per Igor Gvozdetskyy, va interpretar un repertori de cançons en el qual va destacar el Parenostre en català. L’Ave de Lourdes, cantat per la feligresia, va ser la darrera peça abans d’immortalitzar la trobada amb una foto de família. També es va repartir un punt de llibre com a recordatori d’aquesta cinquena reunió ecumènica.

Més tard, a l’Espai Mercat, les prop de dues-centes persones de la Unitat Pastoral de Tàrrega i els catòlics de ritus bizantí, compartiren el berenar fraternal amb productes típics catalans i ucraïnesos. La coral ucraïnesa de Guissona va amenitzar la festa amb cançons populars. Finalment, el P. Taras Kogut va rebre la col·lecta en benefici dels hospitals ucraïnesos. Com a agraïment, va regalar a Mn. Vilaseca una samarreta típica d’aquell país.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia