La Festa del Pelegrí de Tossa reviu un any més la seva tradició centenària

jordpacheco
Imatge de la Festa del Pelegrí de Tossa de l'any 2018. | Foto: Cortesia de Xavier Roca Bas

Un recorregut de 40 quilòmetres a través de camins i boscos de la comarca de la Selva esperen aquest dissabte als participants de la Festa del Pelegrí de Tossa, una tradició centenària que cada 20 de gener porta a desenes de persones a pelegrinar des de Tossa de Mar fins a Santa Coloma de Farners, on es troba l’església més propera dedicada a Sant Sebastià.

Els actes comencen el dissabte a les 7 del matí amb la Missa del Cantar a l’Església parroquial, on es fa públic el nom del pare pelegrí, que acompanyat dels veïns, compleix anualment el vot del poble per agrair que al segle XV Sant Sebastià els salvés de la pesta. Acabada la missa, la imatge del sant és dipositada a l’església dels Socors i el Pare Pelegrí rep un salconduit acreditatiu i una almoina que, com diu la tradició, servirà per pagar la missa de l’endemà a Santa Coloma de Farners.

Arribats a Santa Coloma, al vespre, després de fer el vot a la capella de Sant Sebastià, alguns pelegrins tornen cap a casa en cotxe, mentre que altres fan nit en el municipi, capital de la comarca de la Selva. L’endemà, després de celebrar missa a les 7 a la mateixa capella, emprenen el camí de tornada a Tossa, on la població rep el Pare Pelegrí i els seus acompanyants amb un respectuós silenci i amb torxes que marquen el camí.

L’any 2023 el Pare Pelegrí va ser acompanyat per prop d’un miler de persones. Enguany, com que la celebració cau en cap de setmana, l’organització espera una afluència superior. En aquest sentit, recordant que “es tracta d’un pelegrinatge i no una excursió o una festa”, el síndic del Pelegrí, Joan Antoni Hervías, ha advertit als acompanyants la necessitat que vagin en silenci i tan junts com sigui possible, per motius de seguretat.

Per ser Pare Pelegrí de Tossa, els aspirants ho han de demanar al rector del poble, que els apunta en una llista que es manté en secret. No ho podran fer si no compleixen una sèrie de requisits, com recorda Àngel Rodríguez Vilagran en el llibre Festes i tradicions catalanes. En primer lloc, ser home i haver nascut a Tossa de Mar. En cas que un any no hi hagi ningú que compleixi aquestes dues condicions, caldria que portés almenys deu anys vivint a Tossa o que estigués casat amb una tossenca.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia