El cardenal Parolin adverteix del perill d’un “incendi general” si no es prenen mesures per contenir el conflicte al Pròxim Orient

cropped-fav.png
El cardenal Pietro Parolin. | 'Vatican News'

El conflicte al Pròxim Orient corre el perill d’estendre’s si no es prenen les mesures per impedir-ho. Aquesta va ser l’advertència llançada el passat dimecres pel secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin, davant d’un grup de periodistes al marge d’un acte celebrat al senat italià sobre el cardenal Achille Silvestrini.

En declaracions recollides pels mitjans vaticans, Parolin va mostrar la seva “gran preocupació” pels recents atacs al Mar Roig per part dels rebels Houthi, la incessant violència a Gaza i també l’atac de dimart passat amb míssils per part de l’Iran sobre Erbil, capital de Kurdistan iraquià. Un clima de tensió creixent en què, segons el diplomàtic italià, un dels punts fonamentals és evitar l’escalada del conflicte. “El perill existeix, els ànims estan encesos i la situació és delicada. Cal que tots els implicats intentin controlar les reaccions perquè no hi hagi un incendi general”, va subratllar el cardenal.

Preguntat per les particularitats del conflicte entre palestins i israelians, que amb els atemptats de Hamàs el 7 d’octubre va encendre la metxa de l’actual crisi regional, el cardenal va assegurar que la Santa Seu continua creient que la solució per posar fi a la disputa continua sent la dels dos estats. “Dos pobles, dos estats. L’important també és trobar la manera de mantenir un diàleg perquè la idea es pugui portar a terme”, va dir Parolin, assenyalant una hipòtesi que va ser rebutjada de manera categòrica hores abans, des de Teheran, per Khaled Meshal, alt funcionari de Hamàs.

Ucraïna i Davos

Una altra preocupació per a la diplomàcia vaticana és la guerra entre Rússia i Ucraïna. Quan estan a punt de complir-se dos anys de l’inici d’aquest sagnant conflicte, que va començar el 24 de febrer de 2022 amb la invasió militar del territori ucraïnès per part de l’exèrcit rus, el purpurat va reiterar la implicació de la Santa Seu en una solució de pau, malgrat que en aquest sentit, com va aclarir, la implicació de l’Església catòlica en aquesta guerra se centra en la dimensió humanitària. “Un dels deu punts de l’anomenada plataforma de pau de Zelenski tracta del tema humanitari, i és aquí on la Santa Seu concentra els seus esforços”, va subratllar Parolin.

El secretari d’Estat de la Santa Seu també va llançar un missatge al Fòrum Econòmic Mundial, que se celebra a la ciutat de Davos entre el 15 i el 19 de gener. En aquest sentit, en sintonia amb el missatge que va enviar el papa Francesc als participants de la cimera, Parolin va demanar als participants d’aquesta trobada anual que es comprometin per “una economia inclusiva i social” que, malgrat ajustar-se a criteris econòmics, no exclogui ningú i promogui el desenvolupament de les persones més vulnerables. “Una economia al servei de la humanitat”, va dir.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia