Oriol Jara: “Estem cridats a adorar un Déu que ens busca en la nostra petitesa”

jordpacheco
Oriol Jara. | Albada Editorial

El sentiment d’alegria és la tradició nadalenca més remarcable a casa d’Oriol Jara. Així ho assegura a Flama l’escriptor, productor i activista cristià, que en aquests dies ha fet una petita pausa en la promoció del seu nou llibre, La conversa amb Déu (Albada), per gaudir amb la seva família (“radicalment imperfecta, més o menys com totes”), d’aquest període especial en què es commemora el naixement de Jesús. 

Com viu personalment el significat espiritual del Nadal?

És una meravella absoluta. L’ésser més poderós, bell i magnífic del cosmos ve a la terra com la persona més vulnerable de totes: un bebè. Algú que, literalment, necessita l’amor i l’atenció de dues persones per poder sobreviure. És la imatge més perfecta de Déu, que es fa home per ser servidor de tots. Així ens podem identificar amb Ell, perquè és petit i humil.

Com integra l’oració i la reflexió espiritual en les seves celebracions nadalenques?

És un bon moment per pensar en la magnitud de Déu, en la seva generositat, en el regal que ens ha fet venint a ser un home com nosaltres per salvar-nos. Això ens hauria de permetre gaudir del Nadal des de l’òptica que no mereixem totes les coses bones que el Senyor fa per nosaltres.

Quin aspecte de la història del naixement de Jesús l’inspira més durant el Nadal?

Totes, però hi ha una que val la pena destacar. Els àngels anuncien el naixement de Déu als pastors. A persones menyspreades pels religiosos de l’època. Eren com una mena d’antítesi dels fariseus. Els pastors eren incultes, allunyats del temple, senzills… des de cert punt de vista no eren religiosos. Tenien una vinculació amb Déu directa allunyada de les normes i les cerimònies dels fariseus. Per tant, que siguin ells els que reben l’anunci és molt significatiu. Nosaltres, com a homes i dones petits, ignorants, senzills, estem cridats a adorar un Déu que ens busca en la nostra petitesa. 

Com troba equilibri entre les festivitats seculars i el veritable significat religiós del Nadal?

El món celebra el naixement del Senyor. És fascinant. La gent es fa regals, menja, celebra, es vesteix de gala… doncs glòria a Déu. Occident està allunyat de la fe, però el naixement de Déu continua sent una cosa tan extraordinària que està absolutament arrelada a la nostra cultura.

Té alguna tradició especial de servei o caritat durant aquests dies?

Servir als altres és qui som, no una cosa que fem. Quan Crist entra a la teva vida, la primera cosa que fas és servir. Això es pot fer de moltes maneres, però és orgànic. Això no vol dir que no costi o que comporti alguna recompensa. Simplement es fa perquè Déu ens estima. No crec que sigui una cosa d’una època concreta.

Quina és la seva cançó o himne nadalenc favorit i per què?

Em flipen les nadales en general. En català, en castellà i en anglès. La música de lloança a Jesús, encara que sigui infantil o juganera, és meravellosa. Aquest any he descobert una cançó que he posat el dia de Nadal a casa amb tota la família: ‘Oh, que será ver a Cristo‘, cantada per Del Delker. És preciosa i diu coses que intento recordar cada dia.

Com porta l’estrès i les expectatives comercials durant la temporada nadalenca des d’una perspectiva cristiana?

Soc força maldestre gestionant coses com l’estrès o les expectatives. Per això necesito a Jesús. Gràcies a Déu soc conscient que és impossible fer una cosa com gestionar l’estrès per les meves pròpies forces, així que ho poso tot a les seves mans.

Hi ha alguna lectura bíblica que trobi especialment significativa durant el Nadal?

Totalment. “Déu ha estimat tant el món que ha donat el seu Fill únic perquè no es perdi ningú dels qui creuen en Ell, sinó que tinguin vida eterna” (Joan 3:16). No ho oblidem. Déu ens estima tant que s’ha fet home per venir a rescatar-nos de nosaltres mateixos. Si un naixement és un d’acte d’amor aquest en concret és l’acte d’amor per definició.

Com involucra els més petits de la casa en les celebracions nadalenques?

El Nadal és cristià així que celebrar-lo és un acte cristià. Cal, evidentment, explicar qui és el nen que hi ha al pessebre. Fem festa, estiguem alegres, siguem plens de joia perquè Déu és un bebè que ha vingut a vèncer la batalla contra el mal.

Quin és el seu missatge nadalenc per a aquells que poden estar passant per moments difícils?

Que no esperin cap missatge o desig nadalenc d’un inútil pecador com jo. Que vagin a la Bíblia, la llegeixin i trobin les paraules de consol que Déu ha preparat per ells.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia