Mentre la societat ucraïnesa s’ha llevat aquest dimarts amb les paraules del cap de les Forces Armades del país, Valeri Zaluzhni, que augura una contraofensiva militar a Rússia el 2024 “sense més detalls“, les festes nadalenques seran viscudes en alguns territoris atacats amb el retorn d’una petita normalitat. Aquesta és la radiografia que n’ha fet, en una entrevista a l’agència italiana SIR, monsenyor Visvaldas Kulbokas, prelat nascut a Lituània i, des del 2021, nunci apostòlic en aquest país devastat per la guerra. “Encara vivim en una situació complicada, però existeixen passos que ens donen petits resultats bons”, ha indicat.
En una entrevista celebrada a l’edifici de la nunciatura apostòlica de Kíev, ha volgut fer aquest balanç dies abans d’acabar l’any i que l’Església grecocatòlica torni a programar actes nadalencs per al 25 de desembre, a diferència de l’any passat. “Es viu cada nit i cada dia precàriament i sense saber quants míssils o drons ens sobrevolaran —ha determinat Kulbokas—, però sabent molt bé que la celebració de Nadal és també la de Jesús, el príncep de la justícia i la pau, i, en el cas dels no-creients, la del do de la vida”.
Mentrestant, enmig dels continus atacs de l’exèrcit rus a l’est i el sud del país i les restriccions imposades per la Unió Europea, a Rússia continuen empresonats militars, civils i, tal com destaca aquest arquebisbe de 49 anys, “dos sacerdots grecocatòlics redemptoristes que van ser capturats [fa més d’un any] a Berdyansk”, a la part sud d’Ucraïna. És per aquest motiu que no defalleix a establir contacte constant amb les associacions que han creat els familiars dels presos, per bé que les històries que li arribin, apunta, “siguin horroroses“. Una situació, però, que no el fa baixar els braços, tot recordant les constants declaracions del papa Francesc per posar-hi punt final: “No sabem quan, però sabem que trucant constantment a les portes, algun dia aquestes s’obriran“, ha admès.
En aquest sentit, preguntat per la força que rep per part del Papa i de la Santa Seu, el diplomàtic ha sostingut que el pontífex no ha perdut l’esperança per aconseguir-hi la desitjada pau. “Té fe, i, per això, quan el món sencer diu que no s’acabarà mai el conflicte, el Papa continua tenint-la i prega insistentment, tal com hem de fer-ho tots, ja que les oracions, tot i que siguin repetides i es diguin cada dia, són rebudes de nou per Déu”.