Que la Viquipèdia és l’instrument enciclopèdic del segle XXI més complet ho saben els milers de visitants virtuals que rep, només a Catalunya, cada dia de l’any. Però el camí per convertir-se en un espai capaç d’oferir una informació àmplia, actualitzada i contrastada de tots els aspectes que són motiu de cerca per la majoria dels internautes en dates com les nadalenques situa aquesta plataforma en un atzucac. En el de la necessitat de fer més atractius —des d’un punt de vista informatiu— conceptes com ara “pessebre” i “caganer“.
És per això que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Amical Wikimedia no han volgut fer l’orni davant d’aquesta situació i el pròxim 21 de desembre portaran a terme una viquimarató, de les 10 a les 18 hores, per corregir aquesta anomalia virtual. Serà la quarta viquimarató des que aquestes dues entitats es van posar mans a l’obra, el 2017, per fer el mateix amb els refranys i la música tradicional, i, a diferència de l’edició del 2020 —celebrada virtualment a causa del coronavirus—, el lloc triat per impulsar-se serà la segona planta de l’Edifici de la Filmoteca de Catalunya. Un espai que, malgrat comptar amb un aforament limitat per a una vintena d’inscrits, “pot convertir-se en l’escenari d’una tasca importantíssima per fer més present la cultura popular a la Viquipèdia”, com reconeix Antoni Serés, tècnic de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
Els participants que voluntàriament tinguin interès a dotar el pessebrisme d’una major visibilitat a la Viquipèdia i, de manera col·lateral, alimentin la xarxa catalana amb les seves aportacions, tindran al seu abast material bibliogràfic divers per no anar a cegues. Això servirà, per exemple, perquè més usuaris coneguin el Pessebre Vivent de Bàscara, a l’Alt Empordà (un dels més antics de Catalunya i que va arrencar el passat diumenge), que encara continua invisible a ulls de tota classe de públics virtuals.
Un concurs fotogràfic sobre pessebrisme
En paral·lel a la Viquimarató, s’ha posat en marxa un concurs fotogràfic de pessebrisme, també obert a tothom, amb l’objectiu d’il·lustrar la diversitat, la història i les persones que hi ha al darrere d’aquesta tradició. El concurs té tres categories: fotografia contemporània, que ha d’haver estat presa entre els anys naturals 2021 i 2023; fotografia històrica, presa entre els anys naturals 1960 i 2005, i vídeo, d’una durada entre 1 i 15 minuts.
Els arxius serviran per nodrir el repositori multimèdia lliure Wikimedia Commons amb contingut de pessebrisme català, un àmbit que, com passa amb altres disciplines del folklore i l’associacionisme, és encara limitat a la xarxa. Per participar només cal tenir o crear-se un compte de Viquipèdia i carregar els arxius a Wikimedia Commons fins al 20 de desembre. El jurat donarà a conèixer el seu veredicte entre els dies 11 i 15 de gener.