Els líders catòlics creuen que l’acord final de la COP28 sobre el canvi climàtic és un pas endavant, però que no ajuda a avançar prou de pressa per assolir l’objectiu final de superar d’una vegada per totes l’era dels combustibles fòssils. Així ho han assegurat poques després de la cloenda a Dubai d’aquesta nova Conferència de les Nacions Unides en què quasi 200 països han acordat “establir les bases d’una transició ràpida, justa i equitativa, amb l’ajut de fortes retallades de les emissions i un augment del finançament”.
Malgrat ser el primer cop en què, després de dècades de negociacions, els líders presents a la cimera s’han compromès a impulsar canvis significatius en el sistema d’energies, l’acord presentat no exigeix l’eliminació total del petroli, el gas i el carbó. A més, ofereix als països un marge de maniobra en la seva transició energètica que alguns consideren “excessivament ampli”.
“La COP28 ha confirmat el que cal fer, amb una referència explícita a un món sense combustibles fòssils i amb el suport a les comunitats més vulnerables del planeta per mitjà d’un fons per pèrdues i danys”, ha comentat Neil Thorns, director d’Incidència Política de CAFOD, organització benèfica de la Conferència Episcopal d’Anglaterra i Gal·les per al desenvolupament internacional.
No obstant això, Thorns ha reconegut que amb escassos fons nous no queda gens clar com fer-ho de forma justa i ràpida per donar suport a les necessitats dels països amb rendes baixes les poblacions dels quals estan patint les conseqüències del canvi climàtic. “Es corre el risc d’empènyer encara més aquests països a una crisi del deute extern”, ha advertit el representant de l’agència.
Malgrat que aquesta cimera no han respost a la crida urgent a l’acció feta pel papa Francesc a l’inici de la trobada, Thorns ha reconegut que, com a mínim, ara existeix una base per a crear una més gran ambició a escala nacional. “Així ens podrem mantenir en el marge dels 1,5 graus”, ha afirmat Thorns, convençut que resulta encoratjador veure el creixent suport dels governs per vincular les agendes climàtiques i alimentàries, fet que, segons ha destacat Thorns caldria deixar reflectit en futurs plans nacionals i en un pla urgent per transformar el sistema alimentari amb la finalitat de proporcionar un major suport als petits agricultors.
“La crisi climàtica no es guanyarà ni es perdrà en cap COP”
Per la seva banda, els observadors catòlics escocesos han afirmat que, tot i els aplaudiments amb què es va tancar la COP28, les celebracions duraran poc si les decisions adoptades no tenen continuïtat a través de mesures reals. “La COP28 ha deixat clar que els combustibles fòssils estan en perill, però necessitàvem una mica més en el text”, ha afirmat Ben Wilson, responsable d’incidència política del Fons Catòlic Escocès d’Ajuda Internacional (SCIAF, per les seves sigles en anglès).
“Una vegada més —ha afegit Wilson—, uns pocs països han lluitat amb dents i ungles per a protegir els seus interessos nacionals a curt termini en lloc de fer-ho pel bé comú i de la pròxima generació. Però la crisi climàtica no es guanyarà ni es perdrà en cap moment ni en cap COP”.
“S’ha avançat en el ‘què’ ha d’ocórrer, però ara hem de centrar-nos en el ‘com’ i el ‘quan'”, ha remarcat el representant catòlic escocès. “Les parts decebudes amb aquest resultat haurien de recordar que no necessiten una decisió de la cimera de les Nacions Unides per a augmentar urgentment l’ambició nacional sobre l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils”, ha afegit Wilson, convençut de la “delicada victòria” que representa l’acord del primer dia sobre el fons per a pèrdues i danys, en el qual els països desenvolupats van acordar ajudar les economies vulnerables a recuperar-se dels efectes del canvi climàtic.
Preguntat per la participació del papa Francesc a la COP28, el representant del Fons Catòlic Escocès d’Ajuda Internacional ha explicat que els participants van quedar “devastats” en saber que el Papa no podria viatjar a Dubai. En canvi, ha reconegut que l’esperit del pontífex “va romandre present en l’esperit del públic“. “El seu discurs, que va ser pronunciat pel cardenal Parolin, va ressonar en les sales de debat des del primer dia”, ha assegurat Wilson.
L’acord adoptat a la COP28 preveu que la transició energètica es porti a terme de manera que el món sigui capaç d’assolir un nivell net zero d’emissions de gasos d’efecte hivernacle l’any 2050 i que la contaminació per diòxid de carboni arribi al seu punt màxim l’any 2025. Així i tot, deixa marge perquè alguns països, entre ells la Xina, arribin a aquest punt més tard.