Francesc: “Si la intel·ligència artificial no té regles, hi haurà danys col·laterals”

cropped-fav.png
Intel·ligència artificial. | Gerd Altmann/Pixabay

El papa Francesc vol evitar que la Intel·ligència Artificial (IA) acabi caient en mans del paradigma tecnocràtic. Si això acabés passant, “es crearien danys col·laterals com ara més desigualtat social, injustícies, tensions i conflictes”, tal com ha expressat en un missatge presentat aquest dijous pel cardenal Michael Czerny, prefecte del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, amb motiu de la presentació, a la Santa Seu, de la 57a Jornada Mundial de la Pau. Una celebració que tindrà lloc el primer dia de gener del pròxim 2024.

Amb el títol “Intel·ligència i pau“, el Vaticà ha reconegut en aquest document de vuit capítols que té més en compte que mai les nocives aplicacions que la IA podria acabar generant sense una supervisió ni una regulació en totes les seves fases. I en la mateixa línia s’ha mostrat, per la seva part, el purpurat txec, segons el qual “només som nosaltres, la mateixa humanitat, qui ens podem culpar dels resultats destructius que es poden generar amb aquesta eina”. Com ara en un escenari bèl·lic, però també en un espai com el laboral o el periodístic, en els quals es vegi amenaçada la justícia social, ha reconegut el cardenal.

“Si la intel·ligència artificial fos utilitzada per promoure el desenvolupament humà integral, podria introduir importants innovacions en l’agricultura, l’educació i la cultura”, escriu el Papa i recorda que en “la manera com la fem servir per incloure els últims, és dir, als germans i les germanes més febles i necessitats, és la manera de mesurar la nostra humanitat”.

Per aquest motiu, el purpurat i jesuïta ha convidat els caps d’Estat, les autoritats polítiques i els líders de la societat a exercir la seva corresponsabilitat en aquest moment de la història i fiscalitzar la intel·ligència artificial. “Tots ells han de parar atenció i triar bé si volem arribar un món millor i més pacífic”, ha dit Czerny, que ha volgut emmirallar-se en la història de Jesucrist per fer constar que ell “es va preocupar sobretot per la condició humana i els més fràgils”. L’aposta més arriscada del futur de la humanitat, ara per ara, implica actuar tal com ho va fer Jesús, en paraules del representant de la Santa Seu.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia