La comunitat jueva de Barcelona es troba aquests dies celebrant la Hanukkà o Festa de les Llums, el Nadal dels cristians. Dimarts passat, davant de quatre-centes persones aplegades a la plaça de Sant Jaume, els seus representants van procedir a la tradicional encesa de les llums del canelobre de nou braços (aquest dijous n’encendran el vuitè i, divendres 15 de desembre, el novè i definitiu, seguint el ritu). Una festivitat, però, que enguany està sent marcada profundament per la guerra a Terra Santa.
“Per a nosaltres és un moment bonic i interessant“, assenyala el rabí David Libersohn, fundador de la comunitat Jabad Lubavitch de Barcelona, l’encarregada d’aquesta celebració des del 2011. “És l’oportunitat de sortir a l’exterior —afegeix— i d’i il·luminar el món davant les obscuritats, que falta en fa”. Unes obscuritats que per a aquest argentí nascut el 1974 i arribat el 1999 a la capital catalana tenen malauradament una gran presència a Israel, bressol del judaisme, “on continuen havent-hi persones segrestades i soldats que moren cada dia a causa d’uns terroristes que no busquen el bé ni d’un país ni el d’ells mateixos“.
La celebració de dimarts a Barcelona, marcada per unes mesures de seguretat més elevades que en altres ocasions (hi va haver crits a favor de Palestina a l’inici), va ser protagonitzada per membres d’aquesta agrupació ortodoxa “amb familiars que han estat víctimes directes d’aquesta sagnant guerra”. Una comunitat que, segons sosté el rabí, és l’entitat jueva “més dinàmica i amb més activitat de la ciutat [n’hi ha, a banda d’aquesta, una de tradicional, una de conservadora i una altra de reformista]”.
L’entitat no té dades de la quantitat de persones que acull contínuament per conèixer i adaptar la seva manera d’actuar (“a partir d’una manera senzilla de vida, de compromís amb els valors del judaisme”, apunta Lubavitch), ni de les que s’hi converteixen, però té clares les seves prioritats: “Des d’espais com ara la nostra sinagoga, actuem de manera transparent i sense posar etiquetes“, afirma el rabí.
Des del 2002, el Centre d’Estudis Lubavitch, que pertany al moviment jueu Jabad, ha volgut ser una comunitat defensora de les formes de vida clàssiques del judaisme. Té centres a tot el món (a Barcelona es troba al barri de les Corts) i la seva seu central és a Nova York. Els seguidors del rabí de Lubavitch, nom que recau en la figura de Menachen Mendel Schneerson, són a Barcelona el mateix Libersohn i la seva esposa Nejama, que esdevenen hereus de l’hassidisme, un moviment que abraça jueus arreu del món amb un alt nivell d’observació religiosa i d’acció moral, tal com defineixen des d’aquesta comunitat.