La localitat lleidatana d’Anglesola va viure el passat dilluns 11 de desembre la festa del bisbe Sant Pau de Narbona, patró de la vila, celebració que va coincidir amb la colenda de la restauració de la imatge gòtica del segle XIV, que presideix el temple parroquial, i de les obres de millora del cambril.
La festa va estar presidida pel bisbe de Solsona, Francesc Conesa, acompanyat del rector d’Anglesola, mossèn Josep M. Vilaseca, i dels mossens Lluís Prat i Juan Viladot, que van concelebrar l’Eucaristia amb una notable presència de feligresos. La cerimònia va comptar també, entre altres, amb l’alcaldessa d’Anglesola, Carme Miró, regidors de l’Ajuntament, la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Mireia Mestre i el restaurador Ramón Solé. També van ser a la festa, cinc socis de la Llar de Jubilats, que complien els seus 90 anys.
“La figura del sant bisbe Pau de Narbona ens convida a descobrir que cadascun de nosaltres té un esperit de missioner, tots hi som cridats”, va destacar el bisbe en l’homilia. En les pregàries posteriors, es va demanar la pluja pels camps, i les ofrenes les van fer els petits de la catequesi. Més tard, el prelat nascut a Elx, Alacant, va procedir a la benedicció de les obres de restauració de la imatge i el cambril. Les músiques van anar a càrrec de cantaires anglesolins i targarins acompanyats a l’harmònium per Antoni Ruera.
Acabada la missa, es van fer diversos parlaments amb una introducció i paraules d’agraïment del rector Mn. Josep M. Vilaseca, adreçades als organismes i persones particularts que han fet possible les obres, entre ells, el Departament d’Art Sacre del Bisbat de Solsona, l’Ajuntament d’Anglesola i els feligresos.
La directora del Centre de Restauració de la Generalitat, Mireia Mestre, va destacar la “fins ara amagada valuosa policromia gòtica” de la imatge de Sant Pau de Narbona. Per la seva banda, el restaurador Ramon Solé va explicar el llarg procés de restauració d’una imatge de pedra de meitats del segle XIV, de més de dos metres d’alçada i un pes de 4 tones, que fou salvada a la guerra civil.
Finalment, el bisbe Conesa va ressaltar els valors històrics i artístics de la imatge, donant gràcies a tots els qui han fet i possible “aquesta gran millora”. La festa va concloure amb la veneració de la relíquia de Sant Pau mentre els devots pujaven al cambril i s’entonaven els Goigs en el seu honor.