Gemma Puig: “Petites accions generen canvis significatius”

LU-min
Gemma Puig és la presentadora d'El Temps de TV3.

La meteoròloga i presentadora d’El Temps de TV3, Gemma Puig, va parlar de canvi climàtic i d’emergència climàtica a la sala d’actes de la parròquia de Sant Esteve, a Granollers, el passat 28 de novembre. La conferència va estar emmarcada dins del programa formatiu de l’associació Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran del Vallès Oriental (AGEVO), una entitat que facilita l’accés a la cultura en l’àmbit universitari a les persones a partir dels cinquanta-cinc anys.

Del canvi climàtic a l’emergència climàtica

Les expressions de “canvi climàtic” i “emergència climàtica” es refereixen a dos moments diferents de la problemàtica ambiental relacionada amb els patrons climàtics del planeta. “Mentre que el primer fa referència a canvis a llarg termini —cosa que pot incloure alteracions en les temperatures mitjanes, els nivells del mar, els índexs de pluges i altres variables durant períodes llargs—, el segon posa l’accent en la gravetat de la situació actual i la necessitat d’actuar de manera urgent”, diferenciava Puig.

Abordar l’escenari climàtic actual implica entendre que ja no es tracta d’un fenomen que està succeint, sinó d’una situació que requereix accions immediates per evitar o minimitzar danys. “Ens trobem en una fase d’emergència climàtica —descrivia—, ja que algunes de les dades que les cimeres mundials sobre el clima preveien que s’esdevindrien el 2050 ja s’estan assolint ara”.

El 2023 es convertirà possiblement en l’any més càlid de la història. Després,“la temperatura continuarà pujant, ja que l’escalfament global és imparable, cada vegada hi ha més persones al món i tots generem metà, vapor d’aigua, CO₂, gasos…”.

Efectes de l’emergència climàtica

La situació actual té efectes que es tradueixen en nits tòrrides, pluges torrencials, borrasques, huracans, fortes pedregades, esclafits, mànegues i un increment en l’índex de mortalitat en persones que no superen la calor de l’estiu o el fred de l’hivern. “No estem preparats per suportar aquests canvis climàtics tan extrems i sobtats”, evidenciava l’experta.

A més, Puig va destacar que la sequera que es viu a Catalunya ha provocat que una part més gran de la societat sigui conscient de la realitat, raó per la qual, més enllà de la preocupació generalitzada, estigui creixent la implicació cívica per donar-hi resposta. “Tot i que hi hagi zones que ja fa anys que estan sensibilitzades, com ara el Delta de l’Ebre”, comentava.

“Davant d’aquest escenari, haurem d’adaptar-nos i de treballar per mitigar els efectes d’alteracions climàtiques que aniran apareixent”, assumia. En aquest sentit, afegia que “sempre hi haurà un bri d’esperança mentre puguem fer petites accions que cuidin el planeta, com ara impulsar l’economia circular, evitar utilitzar plàstics, fer recollida selectiva, regular la temperatura a la llar, reduir el consum d’aigua, reduir el consum de la llum, comprar electrodomèstics eficients o productes de proximitat, fer servir el transport públic… En definitiva, petites accions que produeixen grans canvis!”, recordava la meteoròloga.

Laudato Si‘ i Ecoparròquies

La transició climàtica la qual es va referir Puig coincideix amb el missatge que el papa Francesc envia a través de l’encíclica Laudato Sí, on assenyala que “la humanitat és cridada a prendre consciència de la necessitat de realitzar canvis d’estils de vida, de producció i de consum”. Una invitació, la del pontífex, que ha estat ben acollida per Justícia i Pau, que continua impulsant la Xarxa de Parròquies EcoSolidàries per promoure, en diversos àmbits cristians, el model de persona i de societat justa, solidària i respectuosa amb la natura que es desitja. Es tracta de la conversió ecològica integral que cada vegada té més presència en el si de l’Església.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia