Enmig del retorn dels bombardejos a Gaza, la parròquia llatina de la Sagrada Família va celebrar l’inici de l’Advent mitjançant una llarga pregària que va agrupar, el passat diumenge al matí, uns 700 fidels al seu interior. Era la germana Nabila Saleh, religiosa de les Germanes del Rosari de Jerusalem, qui explicava a l’agència SIR com aquest acte, marcat pel soroll de les explosions a l’exterior del temple, va permetre a la petita comunitat de cristians “iniciar un camí cap als dies de Nadal armada de fe en Jesús“.
Gairebé totes les famílies que hi van ser —sense gaire opció de tornar a casa seva perquè, segons el rector de la parròquia, el pare Gabriel Romanelli, “ja no en tenen“— van viure amb especial intensitat aquesta jornada, que va començar amb una missa matinal, va continuar amb la recitació del rosari i va acabar amb una missa vespertina. De fet, segons raonava la monja, “l’església acostuma a estar sempre plena”, però diumenge “encara ho va estar més“. Tal com reconeixia Saleh, “l’inici de l’Advent ens empeny a pregar amb més intensitat per demanar a Déu que la guerra s’acabi al més aviat possible“.
La treva de l’exèrcit israelià va permetre que la setmana passada els cristians que es troben a l’església gazatí poguessin rebre més ajuda que les setmanes anteriors —en gran part provinent de Jordània. En aquest sentit, el Patriarca Llatí de Jerusalem, el cardenal Pierbattista Pizzaballa, va voler dirigir una carta d’agraïment a Abdullah II, rei de Jordània, per la solidaritat mostrada “envers els nostres feligresos a l’església de la Sagrada Família de Gaza”.
Betlem es queda sense arbre de Nadal
Enguany serà la primera vegada després de molts anys que la ciutat de Betlem (al centre de Cisjordània, l’actual Palestina) no comptarà amb un arbre de Nadal durant els pròxims dies. En aquest cas, a la plaça de la Nativitat. Una decisió, la de celebrar unes festes reduïdes —“sense fanfàrria i sense gaires llums“, apunten les autoritats civils— que es pren enmig dels enfrontaments en curs a Gaza, a 50 quilòmetres de distància.
Anys enrere, durant els primers dies de desembre, líders eclesiàstics es reunien a Betlem per inaugurar la temporada prenadalenca d’Advent, que solia atraure nombrosos grups de turistes. En canvi, aquest any els carrers i les places de la ciutat es troben majoritàriament en un estat desèrtic i ombrívol. Una situació que el pare franciscà Ibrahim Faltas no havia conegut “ni tan sols durant l’època del coronavirus”, tal com ha expressat recentment a periodistes que aquests dies es troben al territori.