Benyamin Netanyahu, el Leo Messi de l’Inter de Miami o la Barbie. Són tres dels noms propis que el 2023 han fet correr més rius de tinta a la premsa internacional. I els noms de les figures que, a la botiga de caganers de pessebre que hi ha a la Baixada de la Llibreteria de Barcelona —a pocs metres de la plaça de Sant Jaume—, la seva dependenta, Imma Gregori, més està facturant abans de Nadal. “Però també hi ha altres que mai no passen de moda i es venen, igualment, any rere any”, assenyala la botiguera mentre baixa d’una de les prestatgeries un papa Francesc de tretze centímetres d’altura. “Es ven molt”, constata.
Francesc té la seva miniatura pessebrística des que va iniciar el seu pontificat, amb un preu de poc més de 20 euros, i és un dels més demanats pels milers de clients —turistes i autòctons— que visiten l’establiment (un dels cinc de la mateixa empresa) cada any. “Ja teníem a la venda el papa Benet XVI, i Francesc va accedir als nostres motlles l’estiu del 2013 per ser un dels més venuts d’aquell Nadal“, rememora Marc Alós, membre de la segona generació familiar de Caganer.com, empresa nascuda a Torroella de Montgrí. Una recreació feta amb fang que no va estar exempta de crítiques l’any que va haver-hi canvi de Papa, però que no va néixer per fer-ne mofa: “Si fos així, ja hauríem tancat el negoci”.
Un negoci, en aquest aspecte, que compta amb la mà d’obra dels reclusos del Centre Penitenciari Puig de les Basses, situat a Figueres, on dues persones de l’empresa (la Maite i la Carla) coordinen una seixantena d’interns que fan caganers. Allà, de fet, es desenvolupa gairebé tot el procés de fabricació de les peces, “en el marc d’un taller que els estimula, i molt, i que els remunera les seves activitats”, diu Alós.
Alós fa memòria i recorda la imatge que els va servir d’inspiració per donar vida al seu particular Papa. Va ser la primera que va conèixer el món, en sortir al balcó del Palau Apostòlic per saludar els fidels que s’aplegaven a la plaça de Sant Pere, el 13 de març del 2013, “i la primera en què se’l va veure de blanc, amb solideu al cap i amb ulleres”. Unes ulleres, no obstant això, que acostuma a portar poc, en l’actualitat, però que van quedar fossilitzades en aquesta figureta, que no descarten enviar al mateix Papa argentí: “Seria una gran satisfacció per a nosaltres —continua l’empresari— , però caldrà trobar la manera”.
La Mare de Déu de Montserrat, figura absent
El mateix 2013, aquesta productora de figures de pessebre va posar a la venda la rèplica caganera de la Mare de Déu de Montserrat, “però no va tenir el mateix èxit que la del Papa”, esmenta el propietari. Arran de la seva sortida al mercat, va ser la secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense qui va difondre un comunicat per lamentar que la iniciativa era una “falta de respecte” cap aquest símbol religiós. Una figura que, en qualsevol cas, va “morir” quan van acabar-se’n les existències “per tal de no continuar generant més debat innecessari sobre aquest aspecte”, reflexiona el propietari de Caganer.com.