Francesc defensa la “participació activa” de les persones discapacitades al Vídeo del Papa

cropped-fav.png
El papa Francesc, amb persones discapacitades. | Vatican Media

“Calen programes, iniciatives que afavoreixin la inclusió“, manifesta el papa Francesc en l’edició del mes de desembre d’El Vídeo del Papa, en què el pontífex convida a pregar per a les persones que tenen alguna discapacitat. A través de la Xarxa Mundial d’Oració del Papa, Bergoglio demana, d’una banda, que totes elles “estiguin al centre de l’atenció de la societat”, i, de l’altra, que les institucions que se sentin interpel·lades posin en funcionament “programes d’inclusió que en potenciïn la participació activa”.

Aquesta intenció de pregària coincideix amb la decisió, per part de l’ONU, d’establir el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (que tindrà lloc el 3 de desembre). L’objectiu, en aquest cas, no és altre que el de promoure els drets i el benestar d’aquelles persones que, segons indica el papa Francesc, tenen unes “capacitats diferents” i poden gaudir d’una major inclusió i valorització en qualsevol societat.

Les paraules de Francesc apareixen acompanyades, en aquest document audiovisual que ha rebut la col·laboració del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, d’imatges que mostren diferents persones amb discapacitat que volen continuar potenciant el seu talent. Així és com en són protagonistes, per exemple, atletes paralímpics desafiant els seus propis límits, membres de la Comunitat de Sant Egidi pintant obres d’art, un jesuïta amb discapacitat visual o una monja amb síndrome de Down.

“Al món actual, algunes persones amb discapacitat pateixen rebuig, basat en la ignorància o basat en els prejudicis, que els converteix en marginats”, afirma Francesc, per a qui és hora de “canviar la nostra mentalitat i obrir-nos a les aportacions i als talents d’aquelles persones amb capacitats diferents, tant a la societat com dins la vida eclesial”. De fet, pel que fa a aquest últim aspecte, el Papa argentí demana que l’Església no solament es limiti a eliminar les barreres físiques, sinó que també assumeixi “que cal deixar de referir-se a ‘ells’ per parlar de ‘nosaltres’“, tot englobant, “amb cors grans que vulguin acompanyar”, les persones que tenen alguna discapacitat.

El Vídeo del Papa és una iniciativa oficial d’abast global que té com a objectiu difondre les intencions d’oració mensuals del Papa. És desenvolupat per la Xarxa Mundial d’Oració del Papa, i des de l’any 2016, acumula més de 210 milions de visualitzacions en totes les xarxes socials vaticanes, és traduït a més de 23 llengües i té una cobertura de premsa en 114 països.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia