La vida religiosa espanyola premia el documental ‘Amén, Francisco responde’

WhatsApp Image 2023-10-05 at 08.56.15
Els guardonats en la IV edició dels premis IV Carisma. | Foto: CONFER

“Això era per a parlar de religió, fe i consol, però també d’alguns temes que a vegades són incòmodes per a l’Església com l’avortament i els abusos”. Visiblement emocionat, el periodista i documentalista català Màrius Sánchez va rebre de mans de Jesús Díaz Sariego, president de la Conferència de Religiosos d’Espanya (CONFER), el premi Carisma en la categoria “Impacte” per la realització d’Amén. Francisco Responde.

El film, que va veure la llum a l’abril d’enguany, va ser codirigit per Sánchez i Jordi Évole, i posa al papa Francesc davant de joves de diferents sensibilitats i cultures que plantegen les seves inquietuds sobre la fe, la doctrina moral catòlica o la vida quotidiana del pontífex dins dels murs del Vaticà.

Sánchez va mostrar el seu agraïment al papa Francesc per deixar-se “ficar en un fregat com aquest”, ja que el pontífex sabia que a través de la peça audiovisual elaborada per Producciones del Barrio podria arribar a una audiència juvenil que no sempre està en sintonia amb el catolicisme.

“El Papa va entendre que era part del seu treball escoltar, conversar, asseure’s amb gent que no sempre pensa com ell”, va narrar Sánchez, que també va agrair als joves que van participar del documental per la seva valentia “per a conversar i fins a confrontar” amb el bisbe de Roma.

En declaracions a Flama, el president de la CONFER va posar de manifest el marcat accent en personalitats lligades al món de la comunicació que va tenir l’edició 2023 dels premis Carisma, i va ratificar la vigència de l’aportació de la vida religiosa en una societat secularitzada.

“Hem de ser allí on hi ha patiment, dolor i ferida. Com acompanyar la realitat humana. La vida religiosa, com hem ressaltat en aquests premis, vol promoure l’humà. Ho fem des d’una perspectiva religiosa, des d’una creença i una posada en Déu que il·lumina el cor de l’ésser humà per a ser allí on la realitat humana està ferida”, va expressar Díaz Sariego.

El president de la CONFER, Jesús Díaz Sariego, durant el seu discurs. | CONFER

“Llibertat incondicional per al bisbe Rolando Álvarez”


La quarta edició dels premis Carisma també va tenir espai per a la solidaritat amb el bisbe Rolando Álvarez, condemnat pel règim de Nicaragua a 27 anys de presó i nominat en la categoria “Missió i Cooperació” per la defensa dels drets humans al seu país.

Empresonat des de fa més de nou mesos al centre penitenciari La Modelo, de Tipitapa, en règim d’aïllament total, Álvarez no va poder comparèixer per rebre el premi, però ho va fer telemàticament en el seu nom el bisbe nicaragüenc Silvio José Báez, exiliat des d’abril de 2019, i que actualment es troba residint a Miami, EUA.

“Com sabeu, es troba injustament empresonat i condemnat a 26 anys de presó, simplement per proclamar la justícia i la veritat en nom de l’Evangeli. Per defensar els drets i la dignitat de les persones. Per caminar al costat dels més pobres”, va manifestar Báez per mitjà d’un vídeo emès durant la cerimònia.

El prelat nicaragüenc va expressar que monsenyor Rolando Álvarez és una icona del sofriment del poble de Nicaragua, va lloar el seu sacrifici de pastor per no voler abandonar a la feligresia a ell encomanada i va demandar al règim orteguista el seu ràpid alliberament.

“El règim brutal que domina Nicaragua des de fa uns anys, com una feroç dictadura, ha convertit a la nació en una gran presó. Rolando és icona del que viu el poble”, va finalitzar Báez el seu videomensaje.

Laics i religiosos, també guardonats


Entre els premiats en la gala dels Carisma estaven també Carlos San Juan i la seva iniciativa “Soy mayor, no idiota” en la categoria “Justícia i solidaritat”; el sacerdot i escriptor Jesús Sánchez Adalid en “Fe i Cultura”; en la categoria d“Educació” es va premiar al col·legi María Corredentora i en “Formació”, a la religiosa Ianire Angulo.

Per part seva, la distinció en la categoria de “Comunicació” va ser per a la periodista i religiosa Silva Rozas, exdirectora de la revista Ecclesia. En “Missió Compartida” es va premiar a la comunitat Escolàpia de Salamanca i les “Nits Clares” de la diòcesi de Barbastre-Montsó es van alçar amb “Pastoral Juvenil i Vocacional”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia