La Conferència Episcopal Espanyola ha anunciat la creació d’un pla de reparació integral per a les víctimes d’abusos sexuals en el si de l’Església. Així ho ha anunciat aquest divendres el seu secretari general, César García Magán, durant la roda de premsa que ha servit per donar compte dels treballs fets durant la 123a Assemblea Plenària, celebrada a la seu del carrer Añastro entre el 20 i 24 de novembre.
El segon anunci de la compareixença, que ha començat amb quinze minuts de retard, ha sigut l’aprovació d’un missatge al Poble de Déu i a la societat espanyola, que ha sigut publicat a primera hora de la tarda sota el títol “Enviats a acollir, sanar i reconstruir” (Cf. Jer, 33,6-7). En el text, breu i dividit en 7 apartats, els bisbes espanyols llencen una sèrie de consideracions en relació amb el “flagell social” dels abusos.
Sobre l’anunciat pla de reparació integral a les víctimes d’abusos, Magán ha detallat que es contempla una reparació en tots els aspectes (psicològic, social, espiritual i econòmic). Si bé ha reconegut que els terminis no estan encara estipulats, ha assegurat que es farà al més aviat possible i que la gestió econòmica anirà a càrrec de la CEE. Així, els bisbes han admès que es pagaran indemnitzacions, independentment que hi hagi sentències judicials en ferm. “L’Església repararà sempre. L’Església es fa càrrec d’indemnitzacions si mitja sentència judicial, i si no n’hi ha, també ho farem”, ha recalcat.
En relació amb la trobada extraordinària que mantindran tots els bisbes de la CEE amb el papa Francesc a Roma el pròxim dimarts 28 de novembre (“una convocatòria insòlita, com va reconèixer el president dels bisbes”, Joan Josep Omella), Magán ha revelat que la reunió servirà per conèixer els resultats de l’auditoria als seminaris espanyols que va ordenar el Papa durant curs passat. “Això és el que hi ha en l’ordre del dia. No sabem si ens preguntarà sobre el que avui es presenta”, ha reconegut el prelat.
“Cremades té un compromís”
Un altre dels temes tractats durant aquesta assemblea ha sigut l’auditoria encarregada fa més d’un any i mig per l’episcopat espanyol al bufet Cremades&Calvo Sotelo. Sobre l’estudi, Magán ha explicat que divendres passat, el responsable del despatx, Javier Cremades va enviar per correu electrònic, “no l’auditoria, sinó un esborrany subjecte a canvis, amb l’informe d’auditoria, d’unes 800 pàgines, que no es correspon amb l’índex inicialment aprovat”.
L’auditoria definitiva, en qualsevol cas, serà presentada el pròxim 14 de desembre, amb un retard considerable en relació amb el termini acordat inicialment. Sobre aquesta qüestió, el portaveu de la CEE ha recordat “el compromís del bufet amb el client”, i ha subratllat que “la propietat és de qui encarrega”. “El senyor Cremades té signat que ha de lliurar l’informe, no presentar-lo”, ha puntualitzat.
Els treballs de l’Assemblea Plenària
Durant la roda de premsa, els bisbes espanyols també han donat compte de l’aprovació del nou pla de catecisme per a adults, Busque el Senyor, a través de l’editorial EDICE, així com del projecte en favor de la dignitat de la persona, de les comissions de Pastoral Social i Promoció Humana, que aborda problemàtiques de la societat com el consum creixent de pornografia a edats més ràpides o la salut mental.
També ha quedat aprovada per l’assemblea una taula de diàleg interconfessional entre l’Església catòlica i les altres confessions cristianes, de la Subcomissió Episcopal per a les Relacions Interconfessionals; les orientacions sobre retransmissions de celebracions litúrgiques pels mitjans de comunicació i el reglament de l’òrgan de compliment normatiu.
Missatge al poble de Déu i la societat espanyola
En el missatge adreçat al Poble de Déu i a la societat espanyola i publicat aquest divendres, els prelats expressen la seva “vergonya i dolor” pels abusos que s’han produït en el si de l’Església i reiteren, un cop més, la petició de perdó. La carta també detalla quins han estat els passos fets des de la institució pel que fa a l’atenció a les víctimes. Mesures que queden sintetitzades en tres punts: acollida i reparació, a través de la creació d’oficines de protecció de menors a totes les diòcesis i institucions religioses; prevenció i formació, per acompanyar adequadament les víctimes; i denúncia i actuació per evitar amb celeritat possibles nous casos.
En la carta, els bisbes tornen a subratllar que els abusos són un problema de l’Església i de la societat. Conscients de l’impacte que causen aquestes accions en la percepció que l’opinió pública té de l’Església, els bisbes assenyalen que, lamentablement, aquest problema afecta a tots els àmbits socials. “La immensa majoria dels abusadors són familiars o persones pròximes a la víctima”, asseguren els bisbes que adverteixen que en un tema tan complex, “posar el focus únicament a l’Església és desenfocar el problema”. “Les recomanacions i les mesures que cal prendre no sols han de ser dirigides a nosaltres, sinó a tota la societat”, remarquen.
En aquest aspecte, els bisbes de la CEE manifesten que el camí per a poder sanar aquest problema “en l’Església i en la societat” implica “treballar conjuntament” per a construir “espais justos, segurs i compassius, on cada persona sigui estimada, valorada i respectada”.
El missatge ofereix també detalls sobre el pla de reparació integral anunciat aquest divendres. Conscients que “no n’hi ha prou amb les paraules” i que l’acció ha de continuar, els bisbes reunits expliquen les tres línies d’acció que estan desenvolupant i impulsaran “amb tota l’obstinació”. Així, es comprometen a oferir una atenció a les víctimes per totes les vies legals i eclesials, reparar integralment, “en la mesura del possible”, el mal causat i formar per a la prevenció d’eventuals abusos en el futur. De moment, els prelats han aprovat l’itinerari del pla, que es comprometen a tirar endavant sense dilacions.
El text també reivindica la tasca de laics, missioners, consagrats, diaques, sacerdots i bisbes que, malgrat les “limitacions i fragilitats”, treballen diàriament per “ajudar, acompanyar i consolar” aquells que més ho necessiten, complint, diuen, “una missió molt difícil i no sempre reconeguda en els nostres temps”. “No és just atribuir a tots el mal causat per alguns”, sentencien els bisbes.
Finalment, els bisbes de l’Estat manifesten que el seu compromís per erradicar els abusos sexuals vol ser també un “servei a la societat en la qual vivim”. D’aquesta manera, ofereixen “humilment” l’experiència “trista i dolorosa” de l’Església per ajudar qualsevol altra institució a lluitar contra “aquest flagell”, contra el qual estan disposats a “lluitar sense parar”.