Un grup de vint refugiats afganesos va aterrar a primera hora del passat dijous 23 de novembre a l’aeroport de Roma-Fiumicino procedents d’Islamabad, capital del Pakistan, en una operació portada a terme a través dels corredors humanitaris promoguts per la Comunitat de Sant Egidi en coordinació amb els ministeri d’Interior i d’Afers Estrangers.
Segons va explicar l’entitat, després de l’aterratge a la capital italiana, els integrants del grup van fer els tràmits d’identificació en un espai especialment reservat a l’aeroport i, a dos quarts d’una, van participar en un dinar de benvinguda amb menú afganès. Allà van poder rebre la salutació del fundador de la Comunitat de Sant Egidi, Andrea Riccardi. “Estic molt content de trobar-me amb vosaltres després d’un llarg viatge, veig que esteu molt millor quan us vaig conèixer a Islamabad sota les tendes de campanya, la vostra era una situació realment impossible”, els va dir Riccardi, recordant el viatge que va fer a la capital paquistanesa.
Riccardi també els va explicar que, durant aquella visita, va tenir un somni: “El somni era que podíeu sortir d’aquesta situació i venir a Itàlia. El somni s’ha fet realitat. I vaig portar aquest somni amb mi, gràcies a dues persones de vosaltres que realment em van impressionar: una dona, Alina, i un home, a qui vaig preguntar a Islamabad, entre les tendes: ‘Però perquè esteu tan compromesos amb els altres? I ell va respondre: Deure d’humanitat’”.
A partir d’ara, aquest nou grup de refugiats seran acollits a Roma en diversos espais, alguns de ls quals seran facilitats per congregacions religioses, i s’iniciarà immediatament el procés d’integració, començant per l’aprenentatge de la llengua italiana, l’escolarització dels menors i la inserció laboral dels adults.
Un viatge amb totes les garanties
Els corredors humanitaris han permès fins ara l’arribada segura a Europa de més de 6.800 refugiats (5.700 a Itàlia), entre ells, prop d’un miler d’afganesos. La premisa per organitzar els corredors parteix d’un acord entre la Comunitat de Sant Egidi i les esglésies d’Itàlia i algunes Càritas amb els governs perquè concedeixin un nombre concret de visats humanitaris. I un cop es tenen, la comunitat identifica sobre el terreny les persones, les proporciona els mitjans per arribar als països d’acollida i les acompanya en el seu procés d’integrament.
A banda d’Itàlia, el corredors també s’han dut a terme a altres països com Bèlgica, França, i Andorra. Espanya no ha autoritzat encara els corredors humanitaris. “El govern espanyol no s’han mostrat, fins ara, especialment sensibles a aquesta qüestió”, explicava Andrea Riccardi recentment a Ecclesia.
Aquest darrer grup de persones nouvingudes, entre les quals hi havia famílies senceres i individus sols, va viure durant els darrers dos anys en condicions d’extrema precarietat en un campament de refugiats a Islamabad, on es van instal·lar l’agost de 2021 després de l’entrada al poder del règim talibà. Durant la situació de caos que va envoltar la presa de Kabul per part del moviment islamista radical, molts afganesos van aconseguir fugir per instal·lar-se provisionalment en països veïns. Molts d’ells, encara esperen el reassentament mentre creixen les possibilitats de ser retornats a l’Afganistan, on, sota el domini talibà, la situació en relació amb els drets humans és crítica, especialment per a les dones, que han quedat pràcticament apartades de l’esfera pública i social.