Elisabeth Attar Lheure rep el premi Memorial Cassià Just pel seu compromís a favor de la llibertat de les dones i el foment de la cultura de pau

cropped-fav.png
Elisabeth Attar Lheure, durant el discurs d'agraïment del Memorial Cassià Just. | govern.cat

“En un món de fake news, de discursos d’odi, de violència, d’injustícies i manipulacions, i en un món on l’espiritualitat està menyspreada i desprestigiada, nosaltres hem de ser l’antídot a la falsedat i la calúmnia”. Aquestes van ser les paraules d’Elisabeth Attar Lheure, membre de la Comunitat Bahá’í de Barcelona i impulsora del diàleg interreligiós, durant el discurs d’agraïment que va pronunciar el passat dimecres després de rebre el 10è Memorial premi Cassià Just.

El Memorial, que reconeix persones o institucions que contribueixen a la construcció d’un espai comú i de pluralitat d’opcions religioses, va reconèixer Lheure pel seu compromís a favor del dret a la llibertat de pensament, de consciència, de religió, del diàleg interreligiós i interconviccional.

Lheure, que ha exercit la major part de la seva tasca a Catalunya a través de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, el Centre Unesco de Catalunya, la Comunitat Bahá’í, el Grup de Diàleg Interreligiós Monàstic i diferents institucions internacionals, va encoratjar a continuar fomentant la “cooperació, la justícia, la llibertat de creences i dels drets humans”.

L’acte de lliurament del guardó va ser presidit per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons, que va elogiar el compromís de Lheure en el foment “d’una cultura de pau i de drets humans a través del diàleg interreligiós” que ha permès “crear les condicions d’una humanitat compartida viable”. En aquest aspecte, Vilagrà va reiterar el compromís del Govern en la “promoció del diàleg i l’harmonia entre les religions” i va defensar que “la diversitat de posicions i de maneres de concebre l’espiritualitat i la religió, ens enriqueix com a societat i com a país”.

La cerimònia va comptar també amb la presència del director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol. “Lheure encarna de manera àmplia i fidel els valors que el Memorial vol posar en relleu, valors com la defensa de la llibertat religiosa, el ple exercici dels drets humans i el diàleg interreligiós com a camí de pau”, va subratllar Armengol a l’inici de l’acte.

El director general d’Afers Religiosos va voler fer extensiu aquest reconeixement institucional a Lheure també a la Comunitat Bahá’í, present a Barcelona des de 1949, per “la seva lluita per a la llibertat, especialment per la llibertat de les dones”.

En l’acte també va participar David Casals, periodista i membre de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, i Katy Evoghli, cantant iraniana exiliada a Girona després d’haver patit represàlies i persecució del règim teocràtic de l’Iran.

El certamen ret homenatge a Cassià Just i Riba, abat de Montserrat entre 1966 i 1989, que va destacar per la seva defensa dels drets humans i la personalitat catalana, tot mantenint la projecció nacional i internacional de l’abadia. En anteriors edicions, van ser premiats el pare Joan Botam, el sacerdot Jean Jacques Pérennès, la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura, el cardenal Carlo M. Martini, la germana Teresa Losada, la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes, la Comunitat de Taizé i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia