El cardenal Omella adverteix que “no valen temptatives reformistes que fragmentin la convivència a Espanya”

cropped-fav.png
Un instant d'aquesta assemblea, celebrada aquest dilluns. | CEE

“No val l’immobilisme per a frenar qualsevol reforma. Però tampoc valen temptatives reformistes que fragmentin la convivència a Espanya. La reforma és sempre necessària, però ha de respectar els mecanismes legals establerts per a això, ha de buscar el bé comú de tots i ha de comptar sempre amb el consens de la gran majoria dels ciutadans”. 

Aquesta ha sigut una de les apreciacions que ha fet el cardenal i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, sobre la situació social i política a Espanya al final del seu discurs d’obertura de la 123a Assemblea Plenària dels bisbes, que ha començat avui dilluns a la seu del carrer Añastro i que durarà fins al pròxim divendres 24 de novembre.   

Demanant al Poble de Déu que romangui “més unit que mai”, Omella ha fet una crida “al diàleg social entre les institucions de la societat espanyola sense cordons sanitaris ni exclusions”. En aquest sentit, ha subratllat que “tots els pactes són lícits en la mesura que respectin l’ordenament jurídic, l’estat de dret i la separació de Poders” i assegurin, així, “la igualtat de tots els espanyols” i “l’equilibri polític, econòmic i social” establert a la Constitució de 1978. 

En relació amb la “tensió i polarització” desencadenada a diverses ciutats de l’Estat arran del pacte d’investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern d’Espanya, el purpurat aragonès ha demanat “als dirigents polítics i als líders socials i d’opinió” que facin tot el possible per rebaixar “la crispació social”. “Els interpel·lo —ha dit— a treballar per l’interès general, afavorint la comunió i potenciant sempre el que ens uneix, el bo, el bell, allò que beneficia al bé comú de tota la ciutadania d’aquest bell país”. En aquest aspecte, en un breu parèntesi improvisat, el president dels bisbes espanyols ha manifestat el seu desig que Pedro Sánchez pugui dedicar “totes les seves forces a cosir les ferides socials que han provocat alguns dels recents pactes d’investidura”, en particular, la llei d’amnistia —que no ha citat— pels encausats per l’1 d’octubre. 

En relació amb l’Informe del Defensor del Poble sobre abusos en el si de l’Església, presentat al Congrés el passat 27 d’octubre, Omella ha confessat “el dolor i el malestar” del cos episcopal arran de “la difamació pública causada per una intencionada i errònia extrapolació”, la que van reproduir “alguns mitjans de comunicació, a partir d’una dada d’una enquesta duta a terme per la signatura GAD3 i publicada en l’Informe”.

Omella ha tornat a demanar perdó a totes les persones que han patit a causa d’aquestes “execrables accions”. “No hi ha paraules suficients per expressar com lamentem el seu patiment, així com la traïció comesa per part d’alguns membres de les nostres comunitats”, ha assegurat. També ha animat a totes aquelles víctimes a què acudeixin als “organismes corresponents en cada diòcesi”, assegurant que l’Església està “plenament disposada a escoltar, secundar, reparar i oferir l’ajuda que necessitin per a sanar les ferides”.

Finalment, el president de la CEE, que acabarà el seu mandat de quatre anys el pròxim mes de març, ha volgut expressar la seva esperança en el camí que està fent l’Església per a evitar eventuals casos d’abusos en el futur. “I, en el cas que algun es pogués produir, sapiguem reaccionar amb rapidesa i eficàcia”, ha dit.

Durant el parlament, que ha servit com a tret de sortida d’una Assemblea en què els bisbes hauran de decidir, entre altres coses, Omella també s’ha referit a altres àmbits d’interès de l’Església com l’educació de nens, adolescents i joves, la desigualtat social i la immigració a Espanya. En relació amb aquesta darrera qüestió, ha advertit de la necessitat de garantir vies migratòries segures que preservin la dignitat de les persones i frenin l’acció de les màfies.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia