“Des de l’IREL continuem donant resposta als anhels més profunds de les persones”

LU-min
La lliçó inaugural es va celebrar el passat 2 de novembre. | Cedida

Aprendre de la vida“. Aquest va ser el títol de la lliçó inaugural de l’Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida (IREL), que es va celebrar el passat 2 de novembre i va comptar amb la saviesa del professor Gregorio Luri. “Aquesta lliçó inaugural s’emmarca en un cicle de conferències que es desenvolupa al llarg del curs i té un fil conductor determinat, com ara la qüestió d’aprendre, la que ens ocupa aquest any”, diu Manel Mercadé, director de l’IREL.

D’aquesta manera, durant aquest curs es proposaran sis conferències més: “Aprendre del sofriment”, amb Natàlia Méndez; “Aprendre dels pobres”, amb María José Rosell; “Aprendre a conviure”, amb Montse Esquerda; “Aprendre a estimar”, amb Mar Galceran; “Aprendre a pensar”, amb Joan Ordi i “Amatents a l’escolta de Déu”, amb Teodor Suau. El cicle està organitzat per l’IREL conjuntament amb la Universitat de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida i la Fundació Joan Maragall.

Aquesta iniciativa manté el tarannà que desitja tenir l’IREL, “el propi d’una comunitat universitària cristiana”, corrobora Mercadé. No esgota la tasca de trasmetre coneixements i continguts acadèmics i es mou a partir d’una actitud d’acolliment envers les persones. “Això ho aconseguim, de fet, des del diàleg entre la fe i la cultura —continua el director—, des de la creació d’un clima d’unitat i des de la cooperació entre tots els que en formen part de l’IREL”.

L’Institut Superior de Ciències Religioses (IREL) ofereix, com a institució acadèmica de la diòcesi de Lleida, estudis superiors en l’àmbit de la teologia i de la pastoral. “Pretenem promoure la formació teològica dels laics, dels estudiants de la Universitat de Lleida (UdL), dels religiosos i les religioses, i del professorat de religió que treballa als centres docents de tot el territori”, descriu Mercadé.

La institució també imparteix formació, d’una banda, per exercir el diaconat permanent i els diversos ministeris i serveis eclesials a les parròquies o comunitats de la diòcesi, i, de l’altra, per preparar, amb els programes de formació específics, agents de pastoral per a la missió i animadors de comunitat.

Per fer-ho, l’IREL compta amb un seguit de programes acadèmics i cursos dins de l’àmbit de les Ciències Religioses. “Oferim la titulació de Batxiller en Ciències Religioses, que suposa superar els 180 ECTS previstos en el pla d’estudis. Aquesta titulació té únicament el reconeixement eclesiàstic (titulació no reconeguda civilment), però, amb 60 ECTS més, és a dir amb 240 ECTS, els alumnes obtenen la titulació de Grau de Ciències Religioses, la qual ja és reconeguda civilment per l’Estat espanyol (grau espanyol de Bolonya)” explica Mercadé. Així és com, una vegada superats 60 ECTS més i es llegeix la tesina (per tant, 300 ECTS en total), es pot sol·licitar la titulació de Màster de Ciències Religioses, un títol reconegut tant eclesiàsticament com civilment per l’Estat espanyol i per l’Espai Europeu d’Educació Superior.

Un altre programa acadèmic amb què compta l’IREL és el de la DECA (sigles de Declaració Eclesiàstica de Competència Acadèmica), una titulació que atorga la Conferència Episcopal Espanyola per tal de donar classe de religió dins l’ensenyament obligatori en centres públics i centres concertats de tota Espanya.

Mercadé està convençut que, al marge de la quarantena d’estudiants inscrits enguany, encara en podria haver-hi més: “N’hi ha molts més que podrien interessar-se per tot el que oferim, però hem de ser capaços de fer-los arribar l’oferta formativa de manera més personalitzada”.

Una qüestió, però, que suposa un repte majúscul: “Estem en un temps en què les humanitats no estan de moda, però esperem que, quan ens puguem acabar adonant que la tecnologia no satisfà els anhels més profunds de les persones, la situació canviï”, comenta el director. A més a més, Mercadé observa que hi ha altres causes que agreugen aquesta situació, com ara el fet que les comunitats i els moviments eclesials cada vegada tinguin menys membres i menys actius per motius d’edat. Per tot això, conclou: “Hi ha una manca de zel apostòlic per part de tota la comunitat eclesial a l’hora de convidar gent a formar-se”.

Els orígens de l’IREL se situen en la continuació de l’Escola de Teologia, formadora de laics, preveres, religioses i religiosos des de la dècada de 1980. “El nostre institut és una institució de la Diòcesi de Lleida que, juntament amb altres activitats que impulsen un diàleg entre la fe i la cultura, ofereix estudis superiors en l’àmbit de la Teologia i de la Pastoral des del curs 1992-93”, recorda Mercadé. L’Institut Superior de Ciències Religioses (ISCR) forma part de l’IREL i va estar aprovat per la Congregació per a l’Educació Catòlica de la Santa Seu el 22 de maig de 1996. A més, té personalitat jurídica pròpia i pública. L’ISCR va estar refundat per la Santa Seu el 31 de maig de 2010 i, d’acord amb els nous estatuts, està vinculat a la Facultat de Teologia de Catalunya (Ateneu Universitari Sant Pacià).

En coherència amb el que suposa l’IREL, el professorat es manté pròxim als nous i constants reptes que reclama el món actual. Per això, una de les apostes del centre és l’actualització regular dels discursos, dels continguts i de les metodologies. Els 42 Quaderns publicats fins aquest any, per exemple, “intenten mantenir el diàleg fe-cultura i són una mostra de la recerca per part del professorat des de cadascun dels seus àmbits de coneixement”, afirma el director.

L’IREL vol continuar essent un referent acadèmic per a la formació reglada i contínua, en el si del Bisbat de Lleida i arreu de les comarques de Ponent. Arribar a nou alumnat és també el gran repte dels darrers anys. “Això ens ho plantegem com una tasca conjunta, que posem en marxa a través del boca-orella i la  invitació personal a atansar-se al nostre institut i donar resposta als anhels més profunds que moltes persones tenen”, conclou Mercadé.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia